Telegraaf laat kranten voortaan drukken bij combinatie van zes grafische bedrijven

Telegraaf Media Groep (TMG) gaat het grootste deel van zijn dagbladen laten drukken bij een groep van kleinere grafische bedrijven verspreid over Nederland. TMG sluit, zoals eerder bekendgemaakt, de eigen krantendrukkerij in Alkmaar en een deel van de drukkerij in Amsterdam.

TMG kiest niet voor de drukkerijen van zijn grootste concurrent de Persgroep (AD, de Volkskrant, regionale kranten) maar voor zes drukkerijen die ongeveer 60 procent van de totale oplage van De Telegraaf, Metro, het Noordhollands Dagblad en andere regiotitels gaan produceren. Het betreft BDUprint in Barneveld, Concentra Grafic in Hasselt, NDC mediagroep in Leeuwarden, Hoekstra Krantendruk in Emmeloord, Janssen/Pers Rotatiedruk in Gennep en Rodi Rotatiedruk in Diemen.

TMG maakte in juni vorig jaar bekend dat het drukken van dagbladen niet langer tot de kernactiviteiten van het bedrijf behoort. Het Telegraaf-concern brengt het aantal persen terug van tien naar vier. De verwachting was destijds dat TMG een drukakkoord zou bereiken met de Persgroep.

Het besluit van TMG leidde in juni tot grote onrust onder het grafisch personeel in Alkmaar en Amsterdam. Van in totaal 250 medewerkers werden er 168 boventallig. (NRC)