De oudste profclub in doodsnood

Op het veld wilde het gisteren ook niet lukken: 5-0 verlies bij NAC. Maar het grootste drama voor Fortuna Sittard zijn de schulden. Een faillissement dreigt.

Een deel van de 700 toeschouwers die voor de laatste thuiswedstrijd tegen Telstar nog de moeite namen naar het stadion te komen. Foto ANP Pro Shots

„De tijd van pleisters plakken is voorbij.” Joppe Sangen, algemeen directeur van Fortuna Sittard, hecht aan duidelijkheid: het wordt de komende weken erop of eronder voor de betaaldvoetbalclub: een faillissement of blijven bestaan. „Aan het leggen van het zoveelste noodverband, zodat we weer een maandje of wat doorkunnen, heeft niemand iets. We moeten nu zakelijk zijn. Er moet nu voor maart een structurele oplossing komen, anders heeft Fortuna Sittard geen bestaansrecht.”

Over het precieze financiële tekort doet de club geen mededelingen. Spelers hebben niet hun volledige salaris voor januari overgemaakt gekregen, zoveel is zeker. De KNVB heeft Fortuna Sittard ook een boete van 25.000 euro opgelegd, omdat er geen accountantsverklaring bij de bond ingeleverde jaarstukken kon worden geleverd. Het betekent ook dat de club terugkeert naar categorie 1, de afdeling voor zorgenkindjes van de KNVB.

Sangen is directeur sinds november vorig jaar. Structuur brengen in de organisatie, is zijn opdracht. „De eerste fase van die reorganisatie loopt nog,” zegt Sangen. „Nieuwe partners verlangen krachtdadigheid voor ze financieel bijspringen.”

Maar hun toezeggingen zijn nodig om de club te redden. Net als die van bestaande geldschieters, waarvan sommige onderling ook nog eens gebrouilleerd zijn. „Klopt,” bevestigt Sangen. „Maar in het belang van de besprekingen kan ik niets zeggen over de oorzaken.”

De komende weken wil de directeur alle neuzen weer dezelfde kant op krijgen. Hij hoopt ook op financiële steun van de gemeente Sittard-Geleen. Het is niet duidelijk of die daartoe bereid is. Sportwethouder Ruud Guyt (PvdA) was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Voetbalgeschiedenis

Met een eventueel faillissement van Fortuna Sittard zou een belangrijk stuk voetbalgeschiedenis verloren gaan. In 1968 fuseerden Sittardia en het Geleense Fortuna ’54, ooit de eerste betaalde club van Nederland.

De nieuwe vereniging speelde negentien seizoenen eredivisie, voornamelijk in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Toen stond ook het laatste grote elftal in het veld met jonge talenten als Mark van Bommel, Kevin Hofland en Fernando Ricksen.

Na die tijd trad het verval in en dreigde de club geregeld te bezwijken onder de financiële lasten. Kort nadat plannen voor een fusie met Roda JC in Sporting Limburg waren afgeketst, trok de KNVB de licentie in. Fortuna Sittard vocht die beslissing met succes aan bij de rechter. De club wist zich in die tijd ook gesteund door het supportersinitiatief Trots Op Fortuna (TOF), dat zorgde voor hernieuwd enthousiasme en extra financiële middelen.

Nieuwe wonderen bleven daarna uit. In 2012 was er nog even sprake van een miljoeneninjectie door Al Faisal Holding, een staatsbedrijf uit Qatar, maar dat bleek een fata morgana.

Het publiek werd de afgelopen jaren ook niet echt verwend met sportieve prestaties. Dit seizoen lijkt het fanatiek volgen van Fortuna Sittard vooral een vorm van zelfkastijding. De tweevoudig winnaar van de KNVB Beker werd in de tweede ronde van het bekertoernooi uitgeschakeld door thuis met 3-1 te verliezen van het Achilles ’29. In de competitie bezet de Limburgse club de op twee na laatste plaats. Geen enkele verdediging incasseerde zoveel tegendoelpunten: 61 in totaal. Een belangrijk deel viel in beschamende thuiswedstrijden: 6-0 tegen FC Volendam, 5-0 tegen zowel FC Dordrecht als VVV-Venlo.

Veel supporters kunnen het slechte voetbal kennelijk niet meer aanzien. Bij het laatste duel in eigen stadion, dat met 3-0 werd verloren van Telstar, zaten slechts zevenhonderd toeschouwers op de tribune.

Clubiconen

Voor het nieuw leven inblazen van Fortuna Sittard wordt door sommigen gewezen naar clubiconen als voormalig trainer Bert van Marwijk en zijn schoonzoon Mark van Bommel. En Huub Stevens, die onlangs om gezondheidsredenen een punt zette achter zijn trainersloopbaan, maar is geboren in Sittard en bij Fortina Sitaard tot wasdom kwam.

Volgens Sangen „zijn er contacten”, maar heeft de clubleiding op korte termijn ander zaken aan het hoofd. Zoals een Nederlands kabinet ooit het motto ‘werk, werk, werk’ had, is bij Fortuna Sittard nu het devies ‘geld, geld, geld’. De financiën op orde brengen, is voorlopig het enige dat telt.

Clublegende voelt de pijn

De pijn van problemen is voelbaar bij clublegende Willy Dullens (71). In 1966 werd hij, als eerste-divisiespeler, uitgeroepen tot voetballer van het jaar. Johan Cruijff, toen al aangemerkt als een uitzonderlijk talent, vond de Dullens technisch begaafder dan hijzelf.

Een knieblessure maakte echter kort daarna een voortijdig einde aan Dullens’ carrière. Ondanks het betreurde gedwongen afscheid bleef hij nauw betrokken bij het voetbal. Tegenwoordig begeleidt hij jonge spelers bij Fortuna Sittard. „Ik mag niks zeggen,” antwoordt Dullens op vragen over de huidige problemen. „Ik wil er ook niet tussen zitten, ken de finesses ook niet.” De crisis gaat hem aan het hart, wil hij nog wel kwijt. „Het is jammer dat het zo moet lopen.”

De fans zijn pas deze week geïnformeerd over de ernst van de situatie. Te laat, vindt het Fortuna Supporters Collectief. Als troost is de aanhang alvast een plek beloofd in de nieuw te vormen Raad van Commissarissen. Als die er nog komt.

In een verklaring zegt het Collectief zich te beraden of en hoe de aanhang de club de komende tijd financieel zal steunen. Voorzitter Jeroen Loos: „Meer kan ik niet zeggen.”

    • Paul van der Steen