Clinton boekt in Nevada opnieuw zege op Sanders

Hillary Clinton spreekt aanhangers toe tijdens een evenement in Las Vegas, 19 februari 2016.
Hillary Clinton spreekt aanhangers toe tijdens een evenement in Las Vegas, 19 februari 2016. Foto John Locher / AP

Hillary Clinton mag zich de winnaar noemen van de voorverkiezingen in Nevada. Haar zege op concurrent Bernie Sanders is ietwat nipt, maar veel overtuigender dan in Iowa.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton To everyone who turned out in every corner of Nevada with determination and heart: This is your win. Thank you. -H

Met bijna alle uitslagen binnen, ziet de uitslag er volgens Politico voor de Democraten er als volgt uit:

  • Hillary Clinton: 52,6 procent
  • Bernie Sanders: 47,3 procent

In Nevada zijn 43 kiesmannen te verdelen. Daarvan zijn er acht zogeheten ‘superdelegates‘. Die bepalen zelf aan wie zij hun steun uitspreken. In aanloop van de Nevada Caucus vandaag had Clinton er al drie aan zich gebonden. Bernie Sanders één. The Hill heeft een overzicht van de kiesmannen.

Twitter avatar BernieSanders Bernie Sanders I want to thank the people of Nevada for the support they have given us and the boost that their support will give us as we go forward.

De overwinning van Clinton in Nevada is belangrijk voor haar campagne, schrijft onze correspondent Guus Valk op Twitter. Na een nipte overwinning in Iowa en een zwaar verlies in New Hampshire toont de voormalige minister van Buitenlandse Zaken in Nevada aan dat zij het moment van Sanders (voorlopig) kan stuiten.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Nevada is binnen voor @HillaryClinton. Deze verkiezing moest ze winnen - een caucus, grote invloed vakbonden - om gedoe te voorkomen.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Blijft bizar dat Nevada zo belangrijk wordt gemaakt. Zo’n 10.000 Democraten kwamen opdagen, vooral de gestaalde partijkaders. #NVDemsCaucus

‘Amerikanen willen echte oplossingen’

In haar overwinningstoespraak bedankte Clinton de kiezers van Nevada en donoren die met kleine bedragen haar campagne hebben gesteund de afgelopen weken. Ze deed enkele uithalen naar haar tegenstander door erop te wijzen dat zij in tegenstelling tot Sanders meer wil aanpakken dan alleen de rijken en Wall Street. Clinton sprak onder andere over het aanpakken van racisme, studieschulden en de crisis in Flint. Zaken waarmee ze zich opnieuw positioneert als kandidaat voor alle kiezers. Clinton:

“Americans have a right to be angry but we’re also hungry for real solutions,”

Hoewel hij verloor in Nevada, benadrukte Sanders het succes van zijn campagne tot nu toe. Enkele weken geleden voorspelden peilingen dat hij zwaar zou verliezen in de staat. Volgens de senator laat het verschil in stemmen hier, samen met zijn overwinning in New Hampshire, zien dat het Amerikaanse volk aanslaat op zijn boodschap.

Sanders duwt Clinton naar links

Een verlies in Nevada was zeer schadelijk geweest voor de kansen van Clinton. Deze overwinning blaast weer wind in haar zeilen na teleurstellende eerste resultaten. De opkomst van Sanders en zijn succes bij de jonge kiezer hebben Clinton al gedeeltelijk naar links geduwd, schreef Valk eerder in NRC. De senator uit Vermont heeft het debat aangewakkerd over de richting van de hele Democratische partij. Valk:

Hillary Clinton is onder druk van Sanders al ver naar links opgeschoven. En ze is veel progressiever dan haar echtgenoot in de jaren negentig. Maar in de kern verdedigt ze de status-quo. De Democratische partij gaat verder op de huidige middenkoers. De ‘politieke revolutie’ die Sanders belooft, betekent een scherpe koerswending. Het moet in de eerste plaats om ideeën gaan, dan pas om belangen. Het overgrote deel van de jonge Democraten steunt hem daarin, terwijl ouderen Clinton steunen. Juist de jongeren winnen sterk aan invloed, en organiseren zich snel. Ook als Sanders niet wint, is de trend in de Democratische partij op langere termijn onomkeerbaar.

Volgens sommige analisten was haar optreden tijdens het laatste Democratische debat doorslaggevend voor de winst in Nevada. Hier verbond zij haar campagne nauw aan het presidentschap van Barack Obama. Door zich nog duidelijker op te werpen als opvolger en curator van zijn erfenis - zoals Obamacare - zou Clinton mogelijk een medicijn gevonden hebben voor de aanstekelijke oproep van Sanders tot een ‘politieke revolutie’.

Hoge opkomst Nevada

Door de hoge opkomst van kiezers liep het stemproces in Nevada op veel plekken uit. Dat was problematisch voor sommige caucus-gangers, zoals hotel- en casinomedewerkers, die maar korte tijd vrij hadden gekregen om te stemmen. Volgens CNN heeft de campagne van Clinton hard gelobbyd bij werkgevers in gokstad Las Vegas om hun personeel naar de stemmingen te laten gaan.

Vanwege de drukte riepen de campagnes van beide kandidaten hun aanhangers op geduld te hebben en vooral te blijven:

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton Stay in line, Nevada! You can still caucus if you’re in line. https://t.co/NuxaqNZIRQ

Twitter avatar HillaryforNV Hillary for Nevada Hillary is counting on you! If you’re in line by noon you can caucus. #CaucusForHer
Twitter avatar BernieSanders Bernie Sanders If you’re in line to caucus, DO NOT LEAVE! You don’t need ID to caucus or to register to vote. Any issues? Call 702-778-4336.

Wat zegt Nevada over de race?

De uitslag van de Nevada Caucus, de derde electorale krachtmeting in de Democratische voorverkiezingen, is belangrijk omdat de demografische samenstelling van de staat veel beter overeenkomt met die van de rest van de Verenigde Staten. Waar Iowa en New Hampshire overwegend blank waren, is Nevada met maar 52 procent blanke inwoners (op een kleine drie miljoen burgers) de op vijf na meest diverse staat van het land. Volgens The New York Times ligt het aantal blanke Democraten rond de 60 procent. De grote vraag is hoe Sanders het doet bij niet-blanke stemmers. En dus of zijn boodschap in een diverser electoraal landschap draagvlak heeft.

Hoe werkt de Nevada Caucus?

Clinton bereidde zich voor op nek-aan-nekrace

In de afgelopen dagen probeerden campagnemedewerkers van Clinton, net als in de aanloop naar haar grote verlies in New Hampshire, de verwachtingen rondom de kandidaat te temperen. Voor haar nederlaag beschouwde de Clinton-campagne Nevada als onderdeel van haar zogeheten ‘firewall’. Een staat waar zij kan rekenen op de stemmen van de grote minderheidsbevolking om haar voorsprong in de presidentiële race te hervinden. Verschillende peilingen van de afgelopen week lieten al zien dat het verschil in stemmen tussen de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en Sanders niet erg groot zou zijn. Dat verschil bedroeg enkele weken geleden nog tientallen procenten.


Clinton won in 2008 in Nevada met 51 procent van huidig president Barack Obama (45 procent) en voormalige senator uit South Carolina John Edwards (4 procent).

    • Hans Klis