CIDI: bied Holocaustontkenner Irving geen podium

Irving is van plan om donderdag, wanneer de Februaristaking wordt herdacht, naar Den Haag te komen.

De tekst "Arbeit macht frei" boven de poort naar voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.
De tekst "Arbeit macht frei" boven de poort naar voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Foto Kacper Pempel / Reuters

Zaalverhuurders in Den Haag moeten geen podium bieden aan schrijver en Holocaustontkenner David Irving (1938). Daartoe heeft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), dat opkomt voor joodse belangen in Nederland, zaterdag opgeroepen.

Irving is van plan om komende donderdag een lezing te geven in Den Haag. Die dag is het 75 jaar geleden dat de Februaristaking begon in bezet Nederland. Dit was een grootschalige verzetsactie tegen de Jodenvervolging, het enige grootschalige burgerprotest in Europa tijdens de Bezetting tegen deze praktijken.

Holocaustontkenning

In de jaren zestig was Irving een gerespecteerd historicus, maar dat hield op na de publicatie van zijn omstreden boek Hitler’s War in 1977. In dat werk schreef hij dat Adolf Hitler geen weet had gehad van de Holocaust en praatte hij de acties van de nazistische dictator goed. Later deed hij meer bagatelliserende uitspraken over de Holocaust en liet hij zich ook antisemitisch en racistisch uit. Hij is daarvoor meerdere malen veroordeeld.

Holocaustontkenning is strafbaar in Nederland. In 2011 wilde Irving ook al een lezing geven in Nederland, maar daar stak de gemeente Amsterdam toen een stokje voor. De geplande locatie van de presentatie van Irving in Den Haag is nog niet bekend. De schrijver tourt momenteel door het Verenigd Koninkrijk. Het CIDI schrijft:

“Ook Den Haag zou geen podium moeten bieden aan de haatdragende en strafbare uitspraken van David Irving. CIDI heeft zijn zorgen al kenbaar gemaakt bij burgemeester Van Aartsen en is in afwachting van zijn reactie.”

Burgemeester niet positief over geplande lezing

De woordvoerder van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) heeft zaterdag laten weten dat de gemeente de zaak “scherp in de gaten houdt”, meldt persbureau ANP. Hij zou op “dezelfde lijn” zitten als burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA), die in 2011 succesvol aandrong op het afgelasten van een lezing van Irving.