Bultruggen spotten

Je hoort de luchtbubbels van de duikers als het ware borrelen. En je voelt de bultruggen traag voorbij trekken – in dit geval gaat het om een moeder en haar kalf. Met de foto hierboven won de Mexicaan Anuar Patjane Floriuk deze week de tweede prijs in de categorie ‘natuur’ (in de sectie singles) van de World Press Photo. Hij nam de foto bij de Revillagigedo-eilanden, circa 500 kilometer ten zuidwesten van het schiereiland Neder-Californië.

Het spotten van bultruggen is populair onder toeristen en duikers. Onder andere voor de kust van Californië, Japan en Australië. Naar verluidt genereert het toerisme inmiddels meer inkomsten dan de walvisvangst. Maar dat is niet alleen gunstig. Want de drukte verstoort het rust- en voedingsgedrag van deze zeezoogdieren.

    • Marcel aan de Brugh