Brits EU-referendum op 23 juni

In de volksraadpleging kunnen Britten stemmen of ze nog onderdeel van de EU willen blijven.

De Britse premier David Cameron maakt buiten 10 Downing Street tegenover de media de datum van het referendum bekend.
De Britse premier David Cameron maakt buiten 10 Downing Street tegenover de media de datum van het referendum bekend. Foto Justin Tallis / AFP

Het Verenigd Koninkrijk organiseert op 23 juni een referendum over of Britten nog onderdeel willen zijn van de Europese Unie. Die datum heeft premier David Cameron zaterdag geprikt na een onderhoud met zijn kabinet.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Daar is de datum 23 juni voor #EUref. Cameron: de keuze is aan u

Het kiezen van een datum volgt op twee dagen van marathonoverleg in Brussel, waarbij de Europese Unie met een akkoord met Londen sloot over een aangepast EU-lidmaatschap voor de Britten. Hiermee hoopt de Unie te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt (een zogeheten ‘Brexit’).

Cameron zei zaterdag het Verenigd Koninkrijk binnen de EU te willen houden en zal in aanloop naar de volksraadpleging hiervoor ook campagne voeren, meldt persbureau Reuters. Hij heeft hiervoor de steun van zijn ministers, aldus de regeringsleider. Cameron zei dat de Britten “veiliger en sterker” zijn in een hervormde EU.

Akkoord

Cameron reisde naar Brussel om een “better deal for Britain” te regelen. Dat lijkt gelukt; vrijdagavond werd het volgende afgesproken:

 • Kinderbijslag
  Wordt geïndexeerd voor EU-werkers wier kinderen nog in land van herkomst wonen. Daarbij wordt gekeken naar ‘omstandigheden’ in land, niet naar welvaartsniveau, zoals Cameron wilde. Eerst worden alleen nieuwe aanvragen voor kinderbijslag aangepast. Vanaf 2020 álle aanvragen, ook bestaande.
 • Inkomenssubsidie
  Automatische aanvulling van lage lonen, typisch Brits systeem, kan voor een periode van maximaal vier jaar worden beperkt voor EU-werkers, bij extreme migratiedruk. Volgens de Europese Commissie is dat nu het geval voor het VK.
 • Noodremmechanisme
  Maximale periode waarin sociale voorzieningen zoals inkomenssubsidie, kunnen worden beperkt is zeven jaar. Daarna houdt mechanisme op te bestaan. Cameron mikte op dertien jaar. ‘Oost-Europa’ wilde vijf jaar.
 • Ever closer union
  Het idee van diepere economische en politieke integratie van EU-landen zal niet gelden voor de Britten. Zo zal het ook worden vastgelegd in Europese verdragen, zodra een verdragswijziging weer aan de orde is.
 • Eurozone
  Als één niet-euroland bezwaar maakt tegen een besluit bij meerderheid moet de rest dit bediscussiëren en ‘al het mogelijke’ worden gedaan het op te lossen. Cameron wil voorkomen dat eurozone zaken oplegt aan niet-eurolanden.
  • Casper van der Veen