‘Aanslag door Turkse, niet door Syrische Koerden’

Een Koerdische groepering heeft de aanslag in Ankara opgeëist waarbij woensdagavond 28 mensen werden gedood. De TAK (Koerdische Vrijheidsvalken) zegt in een verklaring op internet dat de aanslag een vergelding is voor het beleid van president Erdogan. Zoals militaire operaties rond de stad Cirze. De beweging zegt nieuwe aanslagen in Turkije voor te bereiden.

De TAK was gelieerd aan de PKK, de verboden Koerdische partij die streeft naar autonomie in Zuidoost-Turkije, maar de banden zijn verbroken. Zowel PKK als TAK wordt door de VS en Turkije gezien als terroristisch netwerk.

Als de TAK achter de aanslag zit, is dat pijnlijk voor de Turkse regering. Premier Davutoglu wees naar de in Syrië actieve militie YPG, die met hulp van de PKK de aanval zou hebben uitgevoerd.

De YPG wordt door het Turkse leger bestookt in Noord-Syrië omdat het te veel invloed zou krijgen. De YPG geldt echter als bondgenoot van het Westen in de strijd tegen IS. (NRC)