Belegger loopt groot risico

Contingent convertibles (coco’s) zijn de steunpilaar van de bank als het tegenzit. Als het eigen vermogen van de bank zakt naar een te laag niveau, kunnen de coco’s worden omgezet van obligaties (vreemd vermogen) in aandelen (eigen vermogen). De bank hoeft de lening dan niet meer terug te betalen en versterkt haar balans. Het mooie van deze constructie is dat de belastingbetaler niet opdraait voor het versterken van een bank: dat doen de obligatiehouders. Die moeten zich dan ook zorgen maken: de wereldeconomie koelt af. Er zullen meer slechte leningen ontstaan. Bankbalansen zullen verslechteren. De kans dat de belegger in Coco’s met aandelen van de bank komt te zitten neemt toe. Maar dat zou hem niet mogen verrassen. De rente in Europa is afgerond nul. Als een bank een beleggingsproduct aanbiedt met een rente van 6 à 9 procent, zoals bij coco’s, dan kan dat alleen maar betekenen dat u grote risico’s loopt.