Zweden vervolgt Victor Muller voor rol bij Saab

De Zweedse autoriteit die zich bezighoudt met economische misdrijven, het Ekobrottsmyndigheten, gaat vijf voormalig topmensen van Saab vervolgen. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. Hoofdaanklager Olof Sahlgren bevestigde ’s middags tegen persbureau ANP dat de Nederlandse oud-Saab-topman Victor Muller onder de vijf aangeklaagden is.

Het gaat om drie voormalige bestuursleden en twee voormalig managers van Saab. Zij worden allen verdacht van het op grote schaal dwarsbomen van belastingcontroles en van het vervalsen van twee stortingen ter waarde van 3,5 miljoen euro naar een Cypriotisch bedrijf, zo meldt aanklager Sahlgren.

Als ze schuldig worden bevonden, kunnen de vijf oud-topmensen rekenen op een boete of een celstraf van maximaal twee jaar, of, als de fraude door de rechter als grootschalig wordt aangemerkt, op een gevangenisstraf van minstens zes maanden en maximaal vier jaar. De verdachten ontkennen de aanklacht, zegt het Ekobrottsmyndigheten.

Muller, eigenaar van sportautomerk Spyker, kocht in 2010 het kwakkelende Zweedse Saab van het Amerikaanse General Motors. Al vrij snel kwam het bedrijf in zware financiële problemen. Eind 2011 ging Saab alsnog failliet en ging Spyker weer alleen verder.

De Zweedse autoriteit hoorde Muller ook al in 2013 in een zaak rond belastingontduiking door Saab in Zweden en doorzocht de administratie van Spyker. Muller werd toen niet als verdachte gezien, hoewel dat wel door Zweedse media werd gesuggereerd. Volgens de Zweedse krant Svenska Dagbladet zou Muller 690.000 euro betaald hebben gekregen voor advies tussen juli 2010 en oktober 2011. Dat geld werd betaald aan een bedrijf van Muller in een belastingparadijs op de Nederlandse Antillen.

Muller liet vrijdag aan het ANP weten „via de media” kennis te hebben genomen van het laatste nieuws over de vervolging. „Dat is daar kennelijk gebruikelijk, want het gebeurt elke keer. Ik ken de feiten niet, dus ik heb geen commentaar.”