Bedrijfsleider van de UEFA, kind uit Sepp Blatters kanton

Het momentum in stemmenvergaring ligt bij de energieke Zwitser. De ‘man van de lotingen’ maakt een serieuze kans.

Kandidaat Gianni Infantino Foto Leon Neal/AFP

Omringd door voetbalgrootheden als Luis Figo, Clarence Seedorf en José Mourinho presenteerde Gianni Infantino (45) in het Londense Wembley op 1 februari zijn ‘negentig dagen’- plan. Met een noodvaart wil hij in zijn eerste weken als FIFA-voorzitter hervormingen doorvoeren, met onder meer een opdeling van het uitvoerend comité in een bestuur en een toezichthoudend orgaan.

Maar eerst wil hij, als hij dan voorzitter is, de dag na de verkiezing in Zürich een pot voetballen. Met voetbalsterren, met bobo’s en met journalisten. „Bij het FIFA-hoofdkwartier ligt een prachtig veld.”

Infantino is de energieke rechterhand van Michel Platini bij de UEFA. Maar wie de kale Zwitser typeert als ‘die man van de lotingen’ bij Europese voetbaltoernooien, krijgt met KNVB-voorzitter en UEFA-vicevoorzitter Michael van Praag te maken. „Dat vind ik dus heel jammer dat u dat zegt. Want Gianni is degene die leiding geeft aan het UEFA-apparaat, die besluiten uitvoert. En ik heb Gianni leren kennen als iemand die met sterke voorstellen komt. Een actieve bestuurder met goede ideeën en die snel uitvoert.”

Op Infantino, secretaris-generaal van de UEFA die vloeiend vijf talen spreekt, is het toeval van toepassing dat hij geboren is in een buurtdorp van Visp, waar de aftredende en reeds geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter vandaan komt. Infantino was uiteraard nooit kandidaat geweest als Platini zich door zijn schorsing, wegens het incasseren van onwettige betaling van 1,8 miljoen euro van Blatter, in 2011 niet had moeten terugtrekken. Maar hij heeft zich nu wel in een verkiesbare positie gemanoeuvreerd met tientallen stemtoezeggingen, waaronder die van de KNVB.

Lachend poseren

Zijn enige misstap is misschien het lachend poseren met Juan Ángel Napout na het verwerven van diens steun, drie weken voordat de voorzitter van de Zuid-Amerikaanse bond op verzoek van de Amerikaanse opsporingsautoriteiten in Zürich werd gearresteerd.

Maar ‘Gianni 2016’ lijkt het momentum mee te hebben. Neem de steun die Zuid-Soedan, al of niet per ongeluk, aan de Zwitser beloofde eerder deze maand. Afrika zou ‘en bloc’ achter sjeik Salman staan. „Verandering start in Juba”, twitterde Infantino verheugd. Maar daags daarna werd Zuid-Soedan in het gareel gebracht door de Afrikaanse bond die stelde dat „het doorbreken van de sacrale Afrikaanse eenheid (...) gedoemd is.” Maar het hechte collectief Azië-Afrika (honderd van de 209 stemmen) vertoont zonder meer scheurtjes, moet ook sjeik Salman constateren.

En het vrolijke hoofd van Infantino poseert op Twitter elke dag weer met een andere bondsvoorzitter in de Caraïben of elders die steun betuigt. Het hoeft niet eens heel raar te lopen of de volgende FIFA-voorzitter komt gewoon weer uit het kanton Wallis.

    • Bart Hinke