‘Als ze te laat was, liet ik haar honderd squats doen’

Mikoti Lodewijks (27) en Karlijn Visser (29) ontmoetten elkaar in de luxe gym van het Amsterdamse Conservatoriumhotel, waar Mikoti yogadocent en personal trainer is. „Ik weet niet of anderen doorhebben dat ik haar vriendje ben.”

Karlijn: „Ik neem overal mijn eigen pak amandelmelk mee naartoe.” Foto David Galjaard
Karlijn: „Ik neem overal mijn eigen pak amandelmelk mee naartoe.” Foto David Galjaard

Mikoti: „Vroeger was ik heel lastig. Als mijn moeder of leraren me iets oplegden, voelde ik een enorme druk. Ik ben altijd op zoek naar vrijheid. Ik ben geboren in de Oosterparkstraat in Amsterdam, dat was toen nog best wel getto. Ik mocht als kind nooit naar buiten.”

Karlijn: „Ik had als kind al een hang naar de grote levensvragen. Gedachten die een mens heel melancholisch kunnen maken.”

Mikoti: „Mijn moeder is half Nederlands, kwart Grieks, kwart Russisch. Mijn vader is Nederlands, maar die is alleen bij mijn geboorte geweest.”

Karlijn: „Toen ik tien jaar geleden in Amsterdam ging wonen, zocht ik een tegenwicht voor dat melancholische. Ik ging als negentienjarige schrijven voor Good2b, het eerste online high end lifestyleblad. Ik begaf me in een wereld die heel erg op de buitenkant gericht was. Dat vond ik toen leuk, omdat het nieuw was.”

Mikoti: „Toen ik negentien was, was ik best destructief bezig. Op een dag werd mijn neus scheef geslagen tijdens een kickbokstraining. Iemand in de gym vroeg: is dit wat je wil? Wat is er dan nog meer, vroeg ik. Zijn training was yogagericht, op ademhaling. Ik ben bij hem in de leer gegaan.”

Karlijn: „De Jackie publiceerde ooit een artikel over de tien leukste vrouwen die altijd op feestjes te zien waren. Ik stond op nummer 1. Mijn 21ste verjaardag heb ik gevierd met een compleet gesponsord feest. Evelyn, met wie ik later Holistik heb opgezet, interviewde me daarover. Ze dacht: echt zo’n Paris Hilton, bah. Maar het klikte meteen, omdat we er allebei met humor naar keken.”

Alleen dominant in de gym

Mikoti: „Wij hebben elkaar anderhalf jaar geleden ontmoet bij Akasha, de luxe gym van het Conservatoriumhotel, waar ik werk.”

Karlijn: „Ja, nu denk je, en die Karlijn is daar ook lid? Ik betaal er 330 euro per maand voor, maar ik heb daar lang over nagedacht. Ik was vier jaar niet op vakantie geweest. Moet ik mezelf dat niet cadeau doen, dacht ik toen. Het was de beste keuze ooit. Ik kom er vier, vijf keer in de week voor yoga of pilates. Op maandag helpt Mikoti mij met trainen.”

Mikoti: „Een gewoonte van Karlijn is dat ze altijd een beetje te laat is. In het begin strafte ik haar nog wel eens. Dan moest ze bijvoorbeeld honderd squats doen. Nu rent ze altijd een kilometer op de loopband als ze binnenkomt.”

Karlijn: „Is dat dan eigenlijk straf?”

Mikoti: „Ja.”

Karlijn: „Soms neem ik wel eens een vriendin mee. Dan krijgen we de slappe lach en staat hij er met zo’n stalen bek naast. ‘Dames, ik sta hier niet op de bus te wachten!’”

Mikoti: „Ik weet niet of je dan kunt zien dat ik haar vriendje ben. Dat moet ook. Ik ben gewoon aan het werk.”

Karlijn: „Ik kan het hebben.” 

Mikoti: „Ik denk wel dat de spanning erin blijft zitten als de man de vrouw soms aanpakt. Maar het is ook niet zo dat ik thuis de hele tijd dominant loop te doen. Alleen in de gym.” 

Drie liter cola light per dag

Karlijn: „Ik denk dat wij heel bewust eten.”

Mikoti: „Er ligt hier wel een hele tafel vol chocola.” 

Karlijn: „Maar wel rauwe chocola, zonder suiker.”

Mikoti: „Mensen voelen zich wel eens ongemakkelijk als ze met mij praten. Voor mij is het normaal dat ik goed voor mijn gezondheid zorg.” 

Karlijn: „Ik kom van een heel andere kant. Ik heb een eetstoornis gehad. Van mijn twaalfde tot mijn achttiende heb ik mezelf volgepropt met de grootste rommel die er bestaat. Ik spuugde alles uit. Mijn ouders hebben een slinger van flessen cola light en rollen Kingpepermunt gemaakt toen ik was geslaagd, dat was het enige wat ik ‘at’. Toen ik naar Amsterdam verhuisde kon ik mijn leven opnieuw starten en heb ik me op het schrijven gestort en nieuwe mensen ontmoet. Een restant van die eetstoornis was dat ik drie of vier liter cola light dronk. Per dag. Voor een artikel ging ik naar een macrobiotische spa in Spanje, daar was dus helemaal niets. Ik kreeg een massage en die man ging zo tekeer, dat ik onwijs ziek werd. Alle gifstoffen kwamen los. Ik heb sindsdien nooit meer cola light aangeraakt.” 

De buitenwereld krimpt

Mikoti: „Elke maandag geef ik yoga om half acht en ga ik door tot tien uur ’s avonds. Dat is wel heftig.” 

Karlijn: „Als Mikoti er vroeg uitgaat, doe ik soms om half acht een yogaklasje bij Akasha. Voor tien uur ben ik op kantoor. Dan hang ik de slurf van het koffiezetapparaat in het melkpak – ik neem overal mijn eigen pak amandelmelk mee naartoe.” 

Mikoti: „Dat is wel typisch voor Karlijn. Alles krijgt toch een beetje haar eigen flavour.” 

Karlijn: „Ik houd erg van koken voor mensen. Maar de tijd dat ik doordeweeks met vriendinnen afspreek, is voorbij. Ik heb een streep door veel dingen gehaald nu Mikoti er is. Sinds ik in september met mijn vorige bedrijf ben gestopt, ben ik meer in balans. De buitenwereld is kleiner geworden en de binnenwereld groeit bij mij.”