‘Als model ben je materiaal’

(34) was het gezicht van modehuizen als Chanel, Prada en Versace. Nu maakte ze een boek van een project waarmee ze op de Rietveldacademie al begon.

Foto Bart Koetsier
Foto Bart Koetsier

‘Ik verzamel dingen die ik vind op straat en maak daar scans van. Het kan een gescheurde foto zijn, maar ook een totaal beschimmeld schilletje van een mandarijn. Ik heb ook eens de verrotte vleugel van een vogel meegenomen. Ik verander niks aan de voorwerpen. Het meeste wat ik meeneem, is al plat, gevouwen. Daarin zie ik de hand of de sporen van de mensen die ze hebben achtergelaten. In de vouw zit de informatie, zo zie ik dat. Ik heb al een aantal keer een tentoonstelling gemaakt met mijn verzameling, en nu is er ook een boek: The Accidental Fold.

„Ik was samen met een aantal andere kunstenaars bezig met een project in IJmuiden, waarbij ik objecten verzamelde die ik op het strand vond, toen ik zes jaar geleden de kans kreeg als model op reis te gaan. Vanaf dat moment ben ik er eigenlijk op deze manier mee verder mee gegaan. Ik had ook de behoefte om mijn bewegingen, mijn reizen vast te leggen.”

Jonkvrouw

„Ja, ik ben een jonkvrouw. Die titel komt via mijn vader. Volgens mij loopt dat ook alleen maar via de vaderlijke lijn. Mijn moeder is Schots. Ik ben niet opgegroeid met kastelen en bals; de echt chique adel is volgens mij nogal schaars geworden in Nederland. Eigenlijk heb ik alleen maar last van die titel. Het staat op mijn paspoort, dus als iemand een ticket voor me boekt en vergeet ‘jonkvrouw’ door te geven, geeft dat problemen bij het inchecken. En hier in Frankrijk begrijpen ze niet dat jonkvrouw niet mijn voornaam is.”

Model

„Op mijn zestiende ben ik op een of andere manier ingeschreven geraakt bij een modellenbureau, ik zat toen nog op de middelbare school. Misschien dat ik wel wat opdrachtjes voor de Hema en de Bijenkorf heb gedaan, maar veel stelde het niet voor. Achteraf ben ik er blij om. Ik was nog erg zoekende, en je moet voor dit werk met beide benen op de grond staan. Het was ook niet te combineren geweest met mijn opleiding Textiel aan de Rietveldacademie. Daar moet je je totaal geven. Tenminste: dat gold voor mij. Er zit nu een model op de Rietveld dat de opleiding wel succesvol combineert met haar werk, Marte Mei van Haaster, maar dat is een totaal ander persoon dan ik. Zij is ook veel meer gefascineerd door mode.”

Givenchy

„Ik was 28. Een vriendin van mij, fotograaf, Miep Jukkema, zei dat ik het weer eens moest proberen als model. Het was lastig om rond te komen als kunstenaar, dus het leek mij op dat moment ook de beste optie. We hebben foto’s gemaakt, en visagist Eva Copper heeft toen mijn huidige modellenbureau Paparazzi gebeld. Via een show die ik liep in New York kwam ik in de show van Balenciaga terecht, en daarna heb ik een half jaar exclusief voor Riccardo Tisci van Givenchy gewerkt. Ook Carine Roitfeld [de toenmalige hoofdredacteur van Vogue Paris] heeft veel voor mij gedaan.

„Ik ben verschrikkelijk verlegen, en er lopen in de mode aparte types rond. Ik was het ook niet gewend beoordeeld te worden op hoe ik eruit zie. Maar het is wonderbaarlijk hoe snel je je zo’n wereldje eigen maakt. Veel van de vooroordelen over de modewereld zijn terecht, maar je komt er ook heel interessante mensen tegen. En wat ik mooi vind, is dat de mode openstaat voor mensen die anders overal buiten zouden vallen, zoals Andreja Pejic. Zij had als man een mooie carrière als model, en nu weer als vrouw.”

Lichtheid

„Ik ben van nature erg serieus, dus in het begin dacht ik dat ik als model zelf heel veel moest meegeven aan een foto of een show. Nu weet ik dat niet achter alles wat ik doe een enorme betekenis hoeft te zitten. Ik ben onderdeel van de ideeën van andere mensen. De combinatie van modellenwerk en kunst is eigenlijk ideaal: ik houd genoeg energie over om aan mijn eigen projecten te werken, en ik verdien genoeg geld om bijvoorbeeld mijn eigen boek te kunnen financieren.”

Meneer

„Ik word vaak gecast als androgyn type. Ook op straat word ik vaak als meneer aangesproken, zelfs nu ik acht maanden zwanger ben. Ik heb sinds kort Instagram, en dan komen er soms commentaren als: ‘Is dit nou een jongen of een meisje?’

„Ik heb al sinds mijn twaalfde kort haar. Mijn vader werd een keer op een terras gevraagd wat zijn zoon wilde drinken. Dat vonden we allebei niet zo leuk, maar het is nooit echt een issue geweest. Ik ben een vrouw, ik voel me vrouwelijk. Wat maakt het uit hoe anderen dat zien?”

David Bowie

„Ik zit in de clip van The Stars (Are Out Tonight) van David Bowie. Die is twee jaar geleden opgenomen; er waren geruchten dat hij ziek was, maar ik kende hem niet goed genoeg om dat aan hem te merken. Ik heb één scène met hem samen gedaan: we stonden op een ronddraaiend plateau en ik moest hem diep in zijn ogen kijken. En ik heb zijn kleren gedragen. Het was super om te doen, maar ik ben geen groot fan, dus de cd heb ik niet stuk gedraaid.”

Yoga

„Ik heb nog een paar dingen als model gedaan sinds ik weet dat ik zwanger ben. Maar vanaf de vierde, vijfde maand voelde ik me een beetje te dik voor het werk. Nee, ik heb er nooit veel voor hoeven doen om slank te blijven. Gezond eten, dat was genoeg. Ik doe al jaren aan yoga, maar dat doe je niet om een slank en gespierd lichaam te krijgen.

„Het is heel fijn dat ik nu de tijd heb gehad om me te concentreren op mijn boekje, maar ik mis het modellenwerk wel – het lichte, het plezier van het samenwerken. Dat is goed om te merken, want mijn ambitie is het nooit geweest.”

Parijs

„Je voelde de dreiging al een tijd; er lopen al heel lang militairen rond op straat. Op de dag van de aanslagen liep ik in de buurt van Saint-Lazare. Het was er heel stil, heel vreemd. En toen kwamen de sms’jes: ‘Ben je veilig?’

„Uiteindelijk is Parijs toch weer Parijs. Mensen gaan gewoon door. Mijn vriend en ik zullen best tegen elkaar hebben gezegd: ‘We gaan hier weg.’ Maar dat heeft geen zin, denk ik: het kan overal gebeuren. En voor ons werk is het ook niet praktisch ergens anders te wonen; hij is fotograaf en werkt ook veel in New York. Daar is het net zo erg.”

Karl Lagerfeld

„Ik heb veel voor hem gedaan, shows en reclamecampagnes voor Chanel en zijn eigen merk. Een redelijk geniale figuur. Hij heeft een enorme bagage, en de snelheid waarmee hij niet alleen collecties maakt, maar ook fotoboeken en zelfs een filosofiereeks: heel indrukwekkend.

„Maar ik heb al een tijd niet met hem gewerkt. Als model ben je het materiaal van een ontwerper, en als dat materiaal niet meer inspireert, gaat zo’n man naar iemand anders, zo gaat dat gewoon. Hij vindt het fijn als mensen een beetje gek zijn, en ik zit niet zo vol gekke babbelverhalen. Nee, ik trek me dat niet aan. Ik heb veel steun van hem gehad. Nu is het tijd voor anderen.”

    • Milou van Rossum