Gevraagd: opvolger Dullaert

Wie nog hoop koestert dat Marc Dullaert aanblijft als Kinderombudsman: die kan hij/zij laten varen. In verschillende dagbladen, waaronder NRC, staat deze zaterdag een personeelsadvertentie. Deze week nog overhandigde een groep sympathisanten 40.000 handtekeningen en de petitie ‘Marc Dullaert moet blijven’ aan Tweede Kamerleden.

De vacature ontstaat omdat Nationale ombudsman Reinier van Zutphen het op 1 april aflopende contract van Dullaert niet wil verlengen. Van Zutphen zoekt, getuige de advertentie, „een krachtige persoonlijkheid”. Iemand die zich „met hart en ziel wil inzetten”, „onafhankelijk” is en „met elan” opereert.

Kwalificaties waar ook Dullaert juist ruimschoots aan voldoet. Van Zutphen zelf roemde in januari nog Dullaerts successen en diens „grote betrokkenheid”. Waarom hij het contract van Dullaert niet wil verlengen, bleef vaag. Althans, publiekelijk. Ingewijden meldden eerder aan deze krant dat Van Zutphen zich stoort aan het eigengereide en solistische gedrag van de ook bij veel media geliefde Dullaert.

Van Zutphen wil, schetste hij in een intern document, dat híj als Nationale ombudsman „het gezicht van de organisatie” is. De nadruk op die status is het enige dat opvalt in de advertentie: „De Kinderombudsman is een substituut ombudsman.”