M/V van de week

Hoe zag Jheronimus Bosch er zelf eigenlijk uit? Niemand die het zeker weet, want hij is tijdens zijn leven niet getekend of geschilderd. Dus hij kan het best zijn, zoals Siegfried Woldhek hem hiernaast portretteert. En natuurlijk, ook dit werk ontbreekt op de bejubelde tentoonstelling Jheronimus Bosch – visioenen van een genie, in Het Noordbrabants Museum.

Twee echt belangrijke schilderijen werken ontbreken ook. Het Museo Nacional del Prado in Madrid, eigenaar van het grootste aantal schilderijen van Bosch, besloot namelijk ‘Verzoeking van de Heilige Antonius’ en ‘Keisnijding’, toch niet uit te lenen. Het gevolg van, op z’n zachtst gezegd, ongenoegen bij het Prado.

Het Nederlandse Bosch Research and Conservation Project (BRCP) had namelijk geoordeeld dat de twee schilderijen niet door Bosch zijn gemaakt. De gewraakte schilderijen zouden als kopieën op de tentoonstelling in Den Bosch worden getoond, maar dat was de Spanjaarden niet verteld. Het werd bekend in een tv-documentaire.

Dat schoot de Spanjaarden in het verkeerde keelgat. Al hielden ze dat in Brabant nog even geheim. Tot nu dan.

Toch maar ‘s googlen hoe duur een ticket naar Madrid is.