Na 25 jaar weer met dezelfde zonnebril op de foto

Opnieuw Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

 

Zangeres Felipa Fernandez Anderson (29) poseerde winter 1991 voor haar vader Raul in de slaapkamer in het ouderlijk huis aan de Hoogte Kadijk 182 in Amsterdam.

„Ik was een vaderskindje. Hij, geboren Mexicaan, was fotograaf, filmmaker en kok. Begin jaren zeventig kwam hij naar Amsterdam. In 1984 ontmoette hij mijn moeder Lene, die als Deense op de Rietveldacademie zat. Jarenlang bestierden ze samen ‘Eat ’n Dance’: het studentenrestaurant van de toenmalige dansafdeling van de theaterschool aan de Da Costakade. Was ik niet op de crèche, dan liep ik daar rond. Ze leerden me koken. Ik keek bij de danslessen, of ging in een videocabine films kijken.

Dat was ook iets van mijn vader: samen films kijken, klassiekers en oude musicals. ‘I am gone be a famous actress’, zei ik vaak tegen hem. Ik geloofde dat echt, had een rijke fantasie. Thuis vond ik het heerlijk me te verkleden. Als peuter deed ik alsof ik kon schrijven, waarna ik de krabbeltjes op het papier voorlas als één lang verhaal. En op de lagere school verzon ik toneelstukjes met rollen voor mijn vriendinnetjes.

Bekijk hier de making-of van deze foto:

Vanaf groep acht - ik kreeg de hoofdrol in de schoolmusical - werd muziek belangrijker. Al zat dat er volgens Lene altijd al in. Zij speelde zelf gitaar, liedjes uit de jaren zestig en zeventig. En als gezin hadden we onze zondagochtenden: boekweitpannenkoeken, The Beatles op de pick-up en dan met z’n drieën dansen.

In die tijd had ik met drie meisjes mijn eerst bandje: The Buttercups. Ik schreef de liedjes. En ondanks een scheiding en een voor mijn moeder moeilijke pubertijd ben ik muziek blijven maken. Inmiddels ben ik zangeres. Het is gek, maar ik herken mezelf meer in deze foto dan wat ik me herinner van de puber Felipa.

Zelf een foto insturen? Mail: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.
    • Ad Nuis en Arthur van den Boogaard