Zweden vervolgt voormalig Saab-topman Victor Muller

Vijf oud-topmensen worden onder meer verdacht van het op grote schaal dwarsbomen van belastingcontroles.

Oud-Saab-topman Victor Muller.
Oud-Saab-topman Victor Muller. Foto: Lex van Lieshout / ANP

SECA, de Zweedse autoriteit die zich met economische criminaliteit bezighoudt, gaat vijf voormalig topmensen van Saab vervolgen. Dat maakt de organisatie vrijdag bekend. Volgens het Zweedse radiostation Sverige Radio gaat het onder meer om de Nederlandse oud-Saab-topman Victor Muller.

SECA gaat drie voormalig bestuursleden en twee voormalig managers van Saab vervolgen. Zij worden allen verdacht van het op grote schaal dwarsbomen van belastingcontroles. Daarnaast worden ze verdacht van het vervalsen van twee stortingen ter waarde van 3,5 miljoen euro naar een Cypriotisch bedrijf, zo meldt hoofdaanklager Olof Sahlgren.

De vijf oud-topmensen kunnen als zij schuldig worden bevonden rekenen op een boete of een celstraf van maximaal twee jaar, of, als de fraude door de rechter als grootschalig wordt gekenmerkt, op een gevangenisstraf van minstens zes maanden en maximaal vier jaar. Volgens SECA worden de beschuldigingen door alle verdachten ontkend.

Onderzoek uit 2013

SECA hoorde Muller in 2013 in een zaak rond belastingontduiking door Saab in Zweden. Hij werd door de Zweedse organisatie toen niet als verdachte gezien, hoewel dat wel door Zweedse media werd gesuggereerd.

De Nederlander zou toen volgens de Zweedse krant Svenska Dagbladet 690.000 euro betaald hebben gekregen voor zijn advieswerkzaamheden tussen juli 2010 en oktober 2011. Dat geld werd betaald aan een bedrijf van Muller in een belastingparadijs, op de Nederlandse Antillen.