Zegsman Wilders weg na ‘financiële misstappen’

Michael Heemels bekent fictieve overboekingen uit fractiebudget.

Michael Heemels samen met Wilders op campagne, maart 2015.
Michael Heemels samen met Wilders op campagne, maart 2015. Foto ANP

De woordvoerder van PVV-leider Geert Wilders, Michael Heemels, is donderdag plotseling opgestapt. Hij liet in een schriftelijke verklaring weten „financiële misstappen” te hebben begaan „wegens problematisch drank- en drugsgebruik”.

De PVV Limburg heeft aangifte tegen Heemels gedaan wegens mogelijke verduistering van gemeenschapsgeld, aldus Robert Housmans, waarnemend voorzitter van de Statenfractie. „Wij kunnen dit gedrag van niemand accepteren.”

De zaak kwam vorige maand aan het rollen toen NRC melding maakte van onverklaarbare overboekingen vanuit de PVV-fractie in de Limburgse Staten. Heemels was, naast zijn werk voor Wilders, jaren voorzitter en penningmeester van deze fractie.

De Limburgse PVV-fractiesecretaris, Daryl Pfoster, ontdekte eerder dit jaar dat hij volgens de fractieboekhouding in een recent verleden maandbedragen had ontvangen die nooit op zijn rekening terecht waren gekomen.

Die betalingen waren door Heemels gedaan in een periode dat Pfoster nog stagiair en fractiemedewerker was.

Pfoster meldde de zaak aan bij de fractie, die het Geleense accountantskantoor KBS in de arm nam. Hangende dit onderzoek trad Heemels twee weken geleden al terug als lid van de Statenfractie.

Het onderzoek van KBS bracht tot gisteren niets bijzonders aan het licht omdat Heemels niet alle documenten prijsgaf. Toen vorige week de deadline was, stuurde hij zijn advocaat.

Gisteren zou hij alsnog met de stukken op de proppen komen, waarop hij via zijn advocaat toegaf dat hij door problemen met drank en drugs in het verleden fictieve overboekingen vanuit het fractiebudget deed.

Om hoeveel geld het ging, is volgens waarnemend fractievoorzitter Housmans nog niet bekend. Hij heeft KBS gevraagd om aanvullend onderzoek. Limburgse PVV’ers vrezen dat het om „groot geld” zal blijken te gaan. De advocaat van Heemels zei gisteravond op de Limburgse televisiezender L1 dat Heemels „een ernstige verslaving” heeft die „al enkele jaren speelt”.

Het is de tweede keer in een jaar dat een vertrouweling van Geert Wilders in verband wordt gebracht met een onjuiste omgang met gemeenschapsgeld. Vorig jaar bleek dat de PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Marjolein Faber, met fractiegeld het bedrijf van haar zoon had ingehuurd.

    • Tom-Jan Meeus