Woodfox komt na 43 jaar isoleercel op vrije voeten

Hij zou betrokken geweest zijn bij de dood van een gevangenisbewaarder, maar heeft altijd ontkend.

Woodfox komt op 12 februari vorig jaar aan bij de rechtbank. Foto WBRZ-TV / AP

Een Amerikaanse man die al 43 jaar in een isolatiecel zit voor betrokkenheid bij de dood van een cipier is vrijdag vrijgekomen. Dat meldt persbureau AP. Hij heeft volgens zijn advocaat nolo contendere gepleit, iets tussen schuldig en onschuldig in.

Albert Woodfox moest onmiddellijk worden vrijgelaten, oordeelde een rechter in juni. Hij werd twee keer veroordeeld, maar beide keren was het proces oneerlijk verlopen. Woodfox verkeerde in slechte gezondheid en de kans dat er een derde keer wel een deugdelijke veroordeling zou komen, achtte de rechtbank klein. Bovendien had hij uitzonderlijk lang in isolatie gezeten.

“Bijzonder teleurgesteld” was Woodfox dan ook toen het regionale Hof van Beroep het besluit van de rechter in november terugdraaide. De zaak moest toch voor de derde keer voor de rechter verschijnen. Woodfox moest de cel weer in, opnieuw in isolatie. Daar zat hij 23 uur per dag op 3 bij 2 meter.

Volgens zijn advocaat heeft Woodfox nolo contendere gepleit voor doodslag en nog een lichter vergrijp. Daarmee bekent, noch ontkent hij de misdaad begaan te hebben. In de praktijk heeft een dergelijk pleidooi voor de verdachte vaak dezelfde consequenties als een schuldbekentenis.

Black Panthers

Woodfox werd in isolatie geplaatst op 18 april 1972, nadat bij rellen in een gevangenis in Louisiana een blanke bewaker om het leven was gekomen. Het toen 25-jarige Black Pantherslid zat daar vast voor een gewelddadige overval en werd met twee anderen verantwoordelijk gehouden. Allen werden ze in isolatie geplaatst, uit angst dat hun activisme over zou slaan op andere gevangenen. Ze zouden zo decennia doorbrengen.

De drie werden de Angola Three genoemd, naar de bijnaam van de gevangenis. Twee van hen waren al vrijgekomen: Robert King in 2001, Herman Wallace in 2013. Die laatste was doodziek en stierf drie dagen later. King bleef zich inzetten voor Woodfox. Hij werd daarin gesteund door Teenie Rogers, de weduwe van de cipier.

    • Bastiaan Nagtegaal