‘Wedstrijd met Nederlandse tennisser mogelijk gefixt’

Het gaat om een wedstrijd die Thomas Schoorel speelde op een toernooi in juni 2015 tegen de Chileen Aguilar. Schoorel zou geen blaam treffen.

Thomas Schoorel tijdens een wedstrijd in 2012.
Thomas Schoorel tijdens een wedstrijd in 2012. Foto Koen Suyk/ANP

Een wedstrijd van de Nederlandse tennisser Thomas Schoorel is vorig jaar mogelijk gefixt, zo meldt de Volkskrant. De Europese gokwaakhond ESSA publiceerde donderdag een rapport met 73 verdachte duels. In de lijst staan twee wedstrijden die in Nederland zijn gespeeld.

De wedstrijd van Schoorel tegen de Chileen Jorge Aguilar, in juni 2015 gespeeld in Middelburg, zou één van die twee wedstrijden zijn. De Nederlander won de wedstrijd op een futuretoernooi in Zeeland met 6-2 en 6-2.

Niets wijst er op dat de Nederlander op de hoogte was van de manipulatie of dat hij erbij betrokken was. Schoorel ontkende dan ook direct dat hij er iets mee te maken had en was verrast door het nieuws. Ook zei hij graag mee te willen werken aan een onderzoek, mocht dat gevraagd worden.

Scheveningen

Het tweede duel dat in Nederland is afgewerkt en op de lijst van de ESSA staat is hoogstwaarschijnlijk in juli 2015 gespeeld op het challengertoernooi in Scheveningen. Tijdens een wedstrijd daar tussen de Kazachen Goloebev en Nedovjesov waren er opvallende patronen op de gokmarkt te zien. Bij die wedstrijd stond Goloebev met 6-2 en 3-3 voor, toen Nedovjesov op de gokmarkt de favoriet werd. Gezien de stand was dat onlogisch. Destijds meldde wedkantoor Unibet Group de wedstrijd als verdacht aan bij de Tennis Integrity Unit (TIU).

De ESSA doet ook nog altijd onderzoek naar een andere ‘Nederlandse’ wedstrijd, een uit 2014 tussen Antal van der Duim en Boy Westerhof.