VVD: geloofsgenootschappen moeten bescherming verliezen

Het afschaffen van een bepaling in het burgerlijk wetboek moet het mogelijk maken salafistische organisaties aan te pakken.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil het met het schrappen van een bepaling in het burgerlijke wetboek mogelijk maken salafistische organisaties aan te pakken.
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil het met het schrappen van een bepaling in het burgerlijke wetboek mogelijk maken salafistische organisaties aan te pakken. Foto: Bart Maat / ANP

Geloofsgenootschappen in Nederland moeten niet langer beschermd worden tegen strafvervolging. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vrijdag in een interview met Trouw.

Zijlstra wil het met het afschaffen van een bepaling in het burgerlijk wetboek mogelijk maken salafistische organisaties aan te pakken. Antidemocratische organisaties krijgen nu te veel ruimte volgens de fractievoorzitter:

“We kunnen religieuze genootschappen op dit moment niet verbieden als zij de staat ondermijnen, omdat ze beschermd zijn door een wetsartikel dat daar niet voor bedoeld was.”

Initiatiefwetsvoorstel

De VVD dient de komende maand een initiatiefwetsvoorstel in waarin de maatregel wordt voorgesteld. Eind vorig jaar vroeg de Tweede Kamer al of het mogelijk was de bescherming van geloofsgenootschappen uit het burgerlijk wetboek te schrappen.

De discussie over de bescherming van geloofsgenootschappen in Nederland speelt al veel langer. Het initiatiefvoorstel dat door de VVD zal worden voorgesteld werd al in 2003 door toenmalig VVD-Kamerlid Geert Wilders opgesteld, maar nooit ingediend.

    • Etienne Verschuren