Opinie

    • Frits Abrahams

Voor alle kwalen

None

In deze week van pittige discussies over wel of niet euthanasie kwam de flyer van mevrouw Lan in mijn brievenbus als een niet te versmaden weldaad. Mensen, waar maken we ons druk over, luister nou eens naar mevrouw Lan van de Beijing Acupunctuur Praktijk. Voor al onze medische sores hebben we aan één remedie genoeg: acupunctuur.

Mevrouw Lan laat ons weten dat zij gestudeerd heeft aan de medische universiteit in China, „ook westerse medicijnen”. Zij heeft gewerkt in Chinese overheidsziekenhuizen en heeft in de 12 jaar dat ze nu in Nederland is 7 klinieken geopend, waar meer dan 30.000 behandelingen zijn verricht. „De techniek is zeer volwassen en is rijk aan ervaring van TCM.”

TCM staat voor Traditional Chinese Medicine, traditionele Chinese geneeswijze (TCG). Die heeft 5.000 jaar geschiedenis achter de rug en „behandelt het lichaam als geheel, zoekt de oorzaaken [sic], en behandelt deze om ze te verhelpen. Dat is de reden dat wij zoveel succes hebben, ook bij moeilijke aandoeningen.”

Mevrouw Lan noemt een groot aantal met succes behandelde kwalen op. Het is indrukwekkend. Het varieert van haarverlies en constipatie tot slechte adem en depressies. Ze besluit met de krachtige samenvatting: „en andere aandoeningen”. Je vraagt je af voor welke kwaal acupunctuur géén remedie biedt. Netelroos? Zwartwaterkoorts? Ze staan er niet bij, maar ik vermoed dat ze ook onder ‘andere aandoeningen’ vallen.

Enkele behandelingen worden iets nader toegelicht. Een migrainelijder van 36 jaar was al 10 jaar vergeefs behandeld met 6 injecties per dag tegen de pijn. Pas toen hij zich liet prikken door de naalden van mevrouw Lan was de ellende – na zes weken! – voorbij. „In de Beijing Acupunctuur Praktijk is er nog niemand geweest”, schrijft mevrouw Lan, „die niet van zijn of haar migraine af kon komen.”

Iets heel anders: impotentie. „Een man van 52 jaar heeft al 2 jaar lang last van impotentie. Beijing Acupunctuur Praktijk heeft ervoor gezorgd m.b.v. TCG therapie, dat hij na 2 maanden kon stoppen met de chemische medicijnen, omdat de impotentie was verdwenen. Het gaat weer heel goed tussen deze man en zijn vrouw.”

Dan is er een 62-jarige man die jaren gekweld werd door een neusholteontsteking. „Tijdens het eten [van hete soep] moet mijn kleinzoon altijd aanzien hoe mijn neus begint te lopen.” Commentaar van mevrouw Lan na de behandeling met TCG-therapie: „Hij is gestopt met de neusdruppels en heeft weer de vrijheid om normaal soep te eten.”

We kunnen er lacherig over doen, maar raken we hier dankzij de acupunctuur niet de essentie van het gewone leven: de vrijheid om normaal soep te eten?

Op haar flyer doet mevrouw Lan ook nog een belangrijke mededeling van zakelijke aard. Ze constateert terecht onder het kopje ‘Ziektekostenvergoeding’: „Acupunctuur wordt vergoed. Geen invloed op uw eigen risico.” Het is nog waar ook. Ik heb het even nagekeken bij mijn eigen ziekteverzekeraar: wie een aanvullende verzekering heeft, krijgt de kosten (ook van de bijbehorende geneesmiddelen) van alternatieve geneeswijzen als homeopathie, antroposofie, acupunctuur en haptonomie vergoed.

Als onze gezondheidszorg daardoor te duur blijft, kunnen we altijd nog de reguliere geneeswijze afschaffen. Dat zal die artsen veel pijn doen, maar mevrouw Lan kan ze daar gemakkelijk vanaf helpen.

    • Frits Abrahams