VNO-NCW: alleen opvang voor vluchtelingen bij kans op baan

De werkgeversorganisatie pleit voor een test om te zien of iemand “kans maakt” in de westerse samenleving.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Als het aan werkgeversbaas Hans de Boer ligt, vangen Nederland en andere EU-landen in het vervolg alleen nog maar vluchtelingen op die kans hebben op een baan. Daarvoor pleit de voorzitter van VNO-NCW vrijdag in een vraaggesprek met De Telegraaf. Alle andere vluchtelingen moeten worden opgevangen in Turkije en andere landen in de regio, aldus De Boer.

Volgens de VNO-voorzitter heeft Europa geprobeerd om alle vluchtelingen een plek te bieden. “Maar de aantallen zijn zo groot geworden dat opvang en integratie in de verdrukking komen en we gedwongen zijn om de kansen op deelneming aan de samenleving een rol te laten spelen bij het toekennen van een legale status”, vindt hij.

De Boer wil vluchtelingen voordat ze naar de EU komen daarom onderwerpen aan een test waarbij gekeken wordt naar iemands kansen op de arbeidsmarkt en in de westerse samenleving. “Die kansrijke mensen laat je komen”, zegt hij. “Uitzonderingen zullen er altijd zijn, maar dat wordt een criterium.”

‘Cv is geen criterium’

Vluchtelingenwerk Nederland vindt het plan van De Boer “de omgekeerde gedachte”. “Vluchtelingen komen hier namelijk niet naartoe voor werk, maar omdat ze bescherming zoeken”, aldus een woordvoerder. “Dan kun je niet zeggen: pas als er hier werk voor je is, mag je komen. Dan redeneer je verkeerd om.”

Bovendien is het voorstel van de werkgeversbaas ook juridisch onhaalbaar, aldus Vluchtelingenwerk. De zegsman wijst daarbij op vluchtelingenverdrag van de VN. “Daarin staat wie recht heeft op bescherming. Je cv is daarin geen criterium.”

Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) ziet niets in de plannen van de VNO-voorzitter, zo laat een woordvoerder weten. Hij vindt dat je vluchtelingen niet moet inzetten als “arbeidsmarktinstrument”. Mensen die asiel aanvragen, worden toegelaten omdat ze bijvoorbeeld uit een oorlogsgebied komen, niet vanwege hun opleiding of baankansen, aldus Dijkhoff.

    • Joost Pijpker