Verzekeraar Aegon voert nettowinst op met 20 procent

Aegon boekte in het laatste kwartaal van 2015 een nettowinst van 478 miljoen euro.

De verzekeraar boekte in het laatste kwartaal van 2015 een nettowinst van 478 miljoen euro.
De verzekeraar boekte in het laatste kwartaal van 2015 een nettowinst van 478 miljoen euro. Foto: Koen Suyk / ANP

Verzekeraar Aegon heeft het vorige kwartaal de nettowinst met 20 procent weten op te voeren ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die vrijdag door de verzekeraar werden gepresenteerd.

Aegon boekte in het laatste kwartaal van 2015 een nettowinst van 478 miljoen euro, een stijging van 79 miljoen euro ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is volgens het bedrijf vooral te danken aan lagere afschrijvingen. De totale verkopen van de verzekeraar namen het vorige kwartaal met bijna 40 procent toe.

De onderliggende winst voor belastingen ging wel met 14 procent omlaag, naar 486 miljoen euro. Dit komt volgens Aegon vooral door de lagere opbrengsten in de Verenigde Staten.

‘Veel strategische doelen bereikt’

Volgens Alex Wynaendts, voorzitter van de Raad van Bestuur van Aegon, is de groei knap gezien de huidige economische situatie:

“De recente onrust op de financiële markten, gevoed door onzekerheid over de wereldwijde economische groei, maakt duidelijk in welke uitdagende omgeving wij opereren. Dit onderstreept nog eens het belang van een sterke kapitaalpositie.”

Wynaendts stelt dat het recordbedrag van 700 miljard belegd vermogen het resultaat is van een strategieverandering naar zogenoemde ‘fee-business’, de vergoeding die de verzekeraar krijgt als gevolg van vermogensbeheer van pensioenen.

Jaarcijfers

Over heel 2015 bereikten de verkopen het recordniveau van 10,7 miljard euro, een stijging van ongeveer 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Wel halveerde de nettowinst over het hele jaar tot 619 miljoen. Volgens Aegon komt dit door een groot boekverlies in het derde kwartaal.

    • Etienne Verschuren