Van bouwer tot brouwer: Rood bier uit de stad

None

Wij hebben ooit een klusjesman in huis gehad die ’s ochtends arriveerde met een vol kratje bier dat hij ’s middags na gedane arbeid weer leeg meenam.

Het had Herman van der Post kunnen zijn. „Ik was al bouwer. Nu ben ik ook brouwer.” De grap maakt hij zelf. En ja, hij timmerde zijn eigen kratje van stoer hout, zijn logo in de zijkanten gebrand. Er passen negen flesjes Rooie Maas in.

Zelf klussen komt er niet veel meer van nu hij met zijn eigen bier aan de weg timmert.

Het kwam zo: Van der Posts aannemersbedrijf zit in de Spaanse Polder. Schuin aan de overkant vestigde Wouter Steffelaar, net teruggekomen uit Ecuador, een bierbrouwerij. Hij maakt er zijn eigen bieren (‘Goud’ en ‘Stout’) en onder de noemer Brouwersgilde Maasmond brouwt hij in opdracht van derden, zoals kunstenaar Arno Coenen (van Markthal-fame) en het in de Wijnhaven afgemeerde voormalige Britse lichtschip Vessel 11 dat zijn eigen V11 ‘Skunky red ale’ tapt.

Van der Post (57), altijd al nieuwsgierig én bierliefhebber, ging op bezoek bij zijn nieuwe overbuurman. Nadat hij het bier had geproefd en er op een feest thuis ruim van had getapt, dacht hij: dat lijkt me wel wat, bierbrouwen. Steffelaar en hij praatten erover en sloegen de handen ineen.

Van der Post verbouwde het bedrijfspand van Steffelaar, Steffelaar brouwde het bier dat Van der Post had bedacht en dat ze nu onder de merknaam District 010 in de markt zetten.

Wat zijn bier onderscheidt van andere bieren? Van der Post: „Je maakt een bier zo gek als je zelf wilt. In Amerika is het een hype, daar lopen ze zelfs kolen erin te gooien. Rooie Maas is een rood bier van om en nabij de 5,5 procent, een lekker fris bier dat je kunt blijven drinken. Voor de meisjes kom ik voor de zomer nog met kriekenbier. Dat gaat Kate Fifty-Eight heten, naar mijn vriendinnetje. Er komt ook een witbier en daar blijft het bij.”

    • Frank van Dijl