Distributeurs betalen filmmakers

Ziggo, KPN en andere distributeurs gaan filmmakers (weer) een vergoeding betalen voor het uitzenden van hun werk. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de filmmakers (verenigd in auteursrechtenorganisatie PAM) aanspanden tegen RODAP, de brancheorganisatie die distributeurs, maar ook omroepen en producenten vertegenwoordigt.

Vorig jaar rond deze tijd maakten de partijen afspraken over de betaling van vergoedingen aan filmmakers wanneer hun werk op televisie wordt uitgezonden. De Nederlandse distributeurs (RODAP) beloofden voor een periode van vijf jaar een vast bedrag per abonnee te betalen aan PAM, om in ruil daarvoor het werk te kunnen uitzenden in lineaire tv-uitzendingen en op Uitzending Gemist. Het ging om 18 eurocent per maand. In totaal zouden auteursrechtenorganisaties dan zo’n 15 miljoen euro kunnen verdelen onder makers.

Die overeenkomst gold met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015, maar RODAP stelde later het bedrag over de tweede helft van het jaar pas over te willen maken als aan extra voorwaarden wordt voldaan. Onder de rechten zou ook moeten vallen dat het werk op andere manieren mag worden geëxploiteerd, zoals voor opname in het archief en uitzending tijdens vliegtuigvluchten.

RODAP stelt in een persbericht tevreden te zijn met de uitspraak. „We vertrouwen erop dat hiermee de betalingen nu weer op gang kunnen komen.”