Teunis den Hertog (32): ‘Je zet geen twee miljoen kiezers aan de kant’

Foto David van Dam

We praten bij met vier PVV-stemmers van het eerste uur die NRC al jaren volgt. Hoe keken zij toen tegen de partij aan en zouden ze nu weer op Wilders stemmen?

Teunis den Hertog (32), Montfoort
Zei in 2009: „Je kunt niet niet zeggen dat alle moslims het land uit moeten. Dat is dom. Dat gaat nooit meer gebeuren. Maar de grenzen moeten wel dicht.”

Huize Hertog, staat trots op de gevel van een vrijstaand huis in Montfoort. Teunis den Hertog, geboren in een Brabants SGP-gezin met negen kinderen, heeft goed geboerd als zzp’er in elektrotechniek en dienstverlening. Zijn glimmende bus staat schuin voor het huis geparkeerd. Zijn vrouw, die werkt in de gehandicaptenzorg, is boven bezig met hun kinderen van 2 en 4.

Alleen is er nu het „belachelijke plan” van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD). Binnenkort moeten zzp’ers voor elke opdracht een vooraf goedgekeurde overeenkomst sluiten. De nieuwe wet, bedoeld om zzp’ers te beschermen, raakt het hart van zijn bloeiende bedrijf. Het komt regelmatig voor dat hij maandagochtend gebeld wordt voor een klus die maandagmiddag begint. Dat kan niet meer als hij moet wachten tot er een contract is goedgekeurd. „Als ik geen werk heb, heb ik een gigantisch probleem, dan raak ik alles kwijt. Ik denk dat Wiebes alle zzp’ers de nek om wil draaien.”

Zijn respect voor Geert Wilders is alleen maar gegroeid. „Hij begint steeds meer gelijk te krijgen. Charlie Hebdo, Keulen nu ook. Hij roept al tien jaar: Jongens het gaat mislopen, de grenzen moeten dicht.” Het is een onveilige tijd, zegt hij. Hij maakt zich er zorgen over. „Dat ik een pilske zit te vatten en er komt een idioot met een kalasjnikov. En we halen ze zelf binnen.” Vluchtelingen? „Sluit ze op in een kamp, geef ze water en brood en regel de terugreis. Ik ben wel voor opvang in de eigen regio.”

Hij kent ze niet, de mannen uit Montfoort die in oktober de noodopvang in Woerden bestormden. Maar het was „vrij overtrokken” hoe dat in de media kwam. „Wat eitjes gegooid, wat rotjes gegooid, een keer met een hek gerammeld. Baldadigheid.” Hun taakstraffen waren onterecht? Hij leunt achterover. Zover wil hij niet gaan. „Als de wet heeft gesproken moeten we daarnaar luisteren.”

Anders is het met Europa. „Merkel beslist over onze aantallen. Ik vind dat we dat zelf uit moeten maken. Als je wilt, kun je nee zeggen. Orbán doet het ook. Polen. Dan schoppen we Europa maar tegen het zere been.” Ook daarom is de tijd rijp voor Wilders, voelt hij. „Hij gáát winnen.” En dan moet hij regeren, ook al zeggen andere partijen dat ze niet met de PVV gaan samenwerken. „Als dat gebeurt zal er bij mij wel wat knappen, denk ik. Het is een democratie. Het volk heeft gesproken. Waarom zet je twee miljoen kiezers aan de kant?”

    • Joke Mat
    • Wubby Luyendijk