Telecombedrijf schikt voor 716 miljoen na omkoping

Het OM krijgt miljoenen van Vimpelcom. Het gaat om het grootste schikkingsbedrag ooit.

Een kantoor van Beeline, een divisie van Vimpelcom, in Moskou.
Een kantoor van Beeline, een divisie van Vimpelcom, in Moskou. Foto Andrey Rudakov/Bloomberg

Het in Nederland gevestigde telecombedrijf Vimpelcom betaalt aan Nederland en de Verenigde Staten 795 miljoen dollar (716 miljoen euro) voor het omkopen van de dochter van de president van Oezbekistan. Dat maakte het Openbaar Ministerie donderdagavond bekend.

Van dat bedrag krijgt het Openbaar Ministerie in Nederland de helft: 397,5 miljoen dollar (358 miljoen euro). Daarmee is het de grootste schikking ooit in Nederland.

Vimpelcom, een van ’s werelds grootste telecombedrijven, voorkomt hiermee strafrechtelijke vervolging. Van de bijna 400 miljoen dollar bestaat de helft (197,5 miljoen) uit het ontnemen van inkomsten die met de omkoping zijn behaald.

Tegen het Noors-Russisch telecombedrijf met hoofdkantoor in Amsterdam liep sinds 2013 een strafrechtelijk onderzoek. Vimpelcom betaalde tussen 2006 en 2012 144,5 miljoen dollar aan een brievenbusfirma van presidentsdochter Gulnara Karimova in Gibraltar, in ruil voor vergunningen en frequenties voor gsm-netwerken in Oezbekistan.

In een persbericht noemt justitie de straf en de ontneming „een passende afdoening”. „Het is een straf die pijn doet, recht doet aan de ernst van de feiten en de geschokte rechtsorde.”

In het hoofdkantoor in Amsterdam werd in 2014 huiszoeking gedaan. Dezelfde dag vond ook een inval plaats in het Rotterdamse hoofdkantoor van TeliaSonera, een Zweeds-Fins telecombedrijf (72 miljoen klanten). Ook TeliaSonera kreeg volgens het OM toegang tot de Oezbeekse telefoniemarkt via betalingen aan het bedrijfje Takilant in Gibraltar, een vehikel van Karimova. In de zaak van TeliaSonera heeft het OM nog geen vervolgingsbeslissing genomen.

Het OM werkte in deze zaak samen met justitiediensten in tien landen, waaronder de VS, Noorwegen, Zwitserland en Zweden. De onderzoeken zijn onderling afgestemd via Eurojust, de justitieorganisatie van de EU in Den Haag.

Het OM doet nog strafrechtelijk onderzoek naar meerdere natuurlijke personen, van wie één met de Nederlandse nationaliteit, aldus een persbericht. Die man is in november aangehouden en heeft zes dagen vastgezeten. Wie de verdachte is, is onduidelijk. Rabobankcommissaris Henk van Dalen legde vorig jaar zijn functie neer in verband met het onderzoek naar Vimpelcom. Van Dalen was financieel directeur bij Vimpelcom in de periode dat het bedrijf smeergeld betaalde.