Syrische burgerjournalist Rami Jarrah gearresteerd in Turkije

Jarrah (31) werd bekend als activist in de begindagen van de Syrische revolutie. Onder het pseudoniem Alexander Page stond hij veel media te woord.

Beeld Rami Jarrah

De Brits-Syrische burgerjournalist Rami Jarrah zit sinds woensdag in de cel in Turkije. Jarrah werd gearresteerd toen hij in zijn Zuid-Turkse woonplaats Gaziantep een nieuwe verblijfsvergunning wilde aanvragen. Het is niet duidelijk wat de aanklacht is.

Jarrah (31) werd bekend als activist in de begindagen van de Syrische revolutie. Onder het pseudoniem Alexander Page stond hij veel media te woord. Toen hij ontmaskerd werd, zette hij zijn activisme voort uit het buitenland.

De laatste tijd was Jarrah vooral actief als burgerjournalist via het door hem opgerichte persbureau ANA Press. Dat leverde ook beelden uit Syrië aan de grote buitenlandse media voor wie Syrië te gevaarlijk was geworden.

Jarrah was recentelijk nog in Aleppo, waar hij verslag deed over de impact van de Russische luchtaanvallen. Vanaf de frontlijn versloeg hij de strijd tussen de Syrische rebellen en Islamitische Staat (IS).

Mogelijk heeft zijn arrestatie te maken met die laatste trip. Terugkeren naar Turkije vanuit Syrië is altijd problematisch geweest voor journalisten. Sommigen deden het illegaal om detentie te vermijden. Voor zijn telefoon hem deze week werd afgenomen, zei Jarrah tegen collega’s dat zijn paspoort wel degelijk is afgestempeld bij zijn terugkeer naar Turkije.

Jarrah raakte recentelijk in opspraak in Turkije vanwege een foto op Facebook van een ontmoeting tussen president Erdogan met journalisten die over Syrië berichten. Op die foto trekt Jarrah een raar gezicht terwijl op de achtergrond Erdogan is te zien. Erdogan-aanhangers vonden dat respectloos, Jarrah heeft ontkend dat dat zijn bedoeling was. Het is niet bekend of de foto iets te maken met Jarrahs arrestatie.

Volgens de laatste berichten is Jarrah overgebracht naar een gevangenis in Adana. Het Committee to Protect Journalists (CPJ) in New York eist zijn onmiddellijke vrijlating.