Schiphol lijdt niet onder verlaagde havengelden

Afgelopen jaar reisde een recordaantal van 58,2 miljoen luchtvaartpassagiers via Schiphol.

Reizigers in de vertrekhal kijken naar de schermen met vertrek- en aankomsttijden op Schiphol.
Reizigers in de vertrekhal kijken naar de schermen met vertrek- en aankomsttijden op Schiphol. ANP / Freek van den Bergh

Schiphol heeft de omzet afgelopen jaar met 1 procent licht zien dalen. Dat valt mee, gezien een flinke verlaging van de havengelden die luchtvaartmaatschappijen afdragen. De luchthaven laat weten dat de groei van verkeer en vervoer de tariefsverlaging volledig compenseerde.

Uit de vrijdag gepresenteerde jaarcijfers blijkt verder dat de omzet daalde tot 1,42 miljard euro. Dat komt met name door de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail. Daarvoor gecorrigeerd was sprake van 1,5 procent groei.

Meer reizigers

De winst van de luchthaven was 374 miljoen euro, een derde meer dan de 272 miljoen euro in 2014. Dat is grotendeels te danken aan een boekwinst van 50 miljoen euro op de verkoop van dat belang in Schiphol Airport Retail. Ook was er een iets hogere herwaardering van het vastgoed.

De havengelden werden per april 2015 met 6,8 procent verlaagd. Dit voorjaar gaan ze verder omlaag, dan met 11,6 procent. De opbrengsten uit havengelden lieten, door de groei van verkeer en vervoer, juist een stijging van 0,6 procent zien tot 869 miljoen euro.

Afgelopen jaar reisde een recordaantal van 58,2 miljoen passagiers via Schiphol. In 2014 was het aantal reizigers 6 procent minder.

    • Liza van Lonkhuyzen