Volkert van der G. hoeft niet naar de psycholoog

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., kan in het kader van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling niet worden verplicht zich door een psycholoog te laten behandelen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag beslist. De man die in 2002 Fortuyn doodschoot had de rechtbank gevraagd geen nieuwe psychologische begeleiding toe te staan. De rechtbank wijst erop dat de psychiater op 10 maart 2015 de begeleiding van Volkert beëindigde omdat hij die niet langer noodzakelijk achtte. Dat het OM in december vorig jaar besloot dat Volkert toch nog door een psycholoog moet worden begeleid, kan volgens de rechtbank niet. In de voorwaarde is opgenomen dat uitsluitend de gedragsdeskundige – in dit geval de psychiater – bepaalt of de begeleiding wordt beëindigd, aldus de rechtbank. (NRC)