Mogelijk sprake van matchfixing bij twee tenniswedstrijden in Nederland

Bij twee tenniswedstrijden die vorig jaar in Nederland zijn gespeeld, was mogelijk sprake van matchfixing. Dat blijkt uit een rapport van de Europese gokwaakhond ESSA.

Hoogstwaarschijnlijk betreft één van de twee wedstrijden een partij op het challengertoernooi in Scheveningen. Bij een duel tussen de Kazachen Aleksandr Nedovyesov en Andrey Golubev deden zich verdachte patronen voor op de gokmarkt. Wedkantoor Unibet meldde het duel als verdacht aan bij de Tennis Integrity Unit (TIU), een organisatie die corruptie in het tennis bestrijdt.

ESSA publiceerde donderdag een rapport, waaruit blijkt dat mondiaal 73 tenniswedstrijden als verdacht zijn aangemerkt door een speciaal systeem dat gokgedrag monitort. Dat houdt in dat er een vermoeden is van matchfixing, al staat dat niet vast. Vaak is sprake van ongewoon gokgedrag, wat doet vermoeden dat spelers zijn betaald om opzettelijk te verliezen.

In Nederland zijn eerder verdenkingen geweest van matchfixing. De Groene Amsterdammer meldde begin dit jaar dat een duel op het toernooi van Alphen aan den Rijn in 2014 verdacht was, maar dat leidde niet tot concrete stappen. In datzelfde jaar speelden tennissers Antal van der Duim en Boy Westerhof in het Duitse Meerbusch een verdachte partij, het onderzoek hiernaar zou nog lopen. (NRC)