Rabo: stop beleid lage rente

Rabobank boekte een forse winststijging, maar waarschuwt voor het monetaire beleid.

Rabo-topman Wiebe Draijer
Rabo-topman Wiebe Draijer Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Rabobank-topman Wiebe Draijer heeft forse kritiek op het monetaire beleid van de centrale banken in Europa, Amerika en Japan. „Het expansieve monetaire beleid is niet langer wenselijk”, zo stelde Draijer donderdag bij de presentatie van de cijfers over 2015. Volgens Draijer helpt het niet langer om geld tegen zeer lage tarieven aan te bieden. „Het is tijd voor herziening.”

Uit de cijfers die Draijer presenteerde blijkt dat de Rabobank profiteert van het herstel van de economie. Niet omdat klanten meer lenen, dat valt juist heel erg tegen. „Ondanks de extreem lage rente zien we dat vooral bedrijven zeer terughoudend zijn om te investeren”, aldus Draijer.

Dat de winst toch fors omhoog ging – een stijging van 20 procent tot 2,2 miljard euro – heeft alles te maken met het teruglopen van de risico’s op uitstaande kredieten. Door het herstel van de economie is het aantal wanbetalers sterk teruggelopen en dat werd zichtbaar in de cijfers.

In 2014 reserveerde Rabobank 2,6 miljard euro voor verliezen op leningen. In 2015 liep dat bedrag terug naar 1 miljard. Daarmee is meteen een fors deel van de winststijging verklaard.

Dat de aantrekkende economie in 2015 niet tot meer kredietverlening heeft geleid is voor Draijer een raadsel. „Het percentage aan nieuw aangevraagde leningen dat wordt toegekend ligt echt hoog. Daar ligt het niet aan. Ondernemers durven nog niet te investeren. Waar dat aan ligt, weten we niet precies. Wat we wel zien is dat er relatief weinig bedrijven zijn die echt doorgroeien. Wij zouden ondernemers die hun omzet willen uitbouwen van 50 miljoen naar 500 miljoen graag helpen om dat doel te bereiken.”

De grootste tegenvaller voor de bank kwam uit de Verenigde Staten. Rabo heeft sinds begin van deze eeuw een aantal kleinere banken in Noord-Amerika gekocht die samen Rabobank North America (RNA) worden genoemd. Die bank groeit minder snel en heeft te kampen met tegenvallers die de kosten opdrijven. Daarom is een eenmalig verlies van 600 miljoen euro ingeboekt. In de staat Californië loopt nog altijd een justitieel onderzoek. Medewerkers van de bank zouden de regels voor het bestrijden van witwassen niet goed hebben nageleefd. Draijer wilde geen details geven.

Ondanks de stijging van de winst gaat de reorganisatie van Rabobank door. Er zijn plannen voor de reductie van 9.000 banen. Eind 2015 had de consumententak van de Rabobank ruim 24.000 mensen in dienst, een jaar daarvoor nog bijna 26.500.

Het aandeel van Rabobank op de Nederlandse hypotheekmarkt is opnieuw verder gedaald. In 2015 was Rabo goed voor de verstrekking van 19,7 procent van de nieuwe hypotheken. Een jaar eerder lag dat nog op 21,5 procent.