Donald Trump is ‘geen christen’, vindt de paus; Trump reageert met complottheorie

Paus Franciscus heeft zich in de Amerikaanse verkiezingsstrijd gemengd. De paus suggereerde na een bezoek aan Mexico dat de Republikein Donald Trump geen christen is. „Iemand die alleen aan muren bouwen denkt, waar dan ook, en niet aan het bouwen van bruggen, is geen christen.”

De paus werd aan boord van zijn vliegtuig gevraagd wat hij vond van Trumps plan om een muur te bouwen tussen de VS en Mexico. Trump wil met die muur illegale migratie stoppen.

Binnen tien minuten reageerde Trump met een verklaring. Hij noemt het „schandelijk dat een religieuze leider iemands geloof ter discussie stelt”. Trump: „Ze gebruiken de paus als een pion, ze moeten zich schamen.” Wie ‘ze’ zijn, maakte Trump niet duidelijk.

Religie speelt altijd een grote rol bij Republikeinse voorverkiezingen. Daarom kunnen de woorden van de paus gevolgen hebben voor de race. De paus is populair onder katholieke en protestantse kiezers. Maar onder de evangelische achterban, die een groot deel van het conservatieve electoraat vormt, is hij weinig geliefd. Trump is protestants, maar bezoekt vrijwel nooit een kerk. In tegenstelling tot Ted Cruz, Ben Carson en Marco Rubio stelt hij geloof zelden centraal in zijn campagne.

De paus deed woensdag ook een opmerkelijke uitspraak. Hij suggereerde dat het gebruik van anticonceptie door vrouwen die bedreigd worden door zika acceptabel is.