Overgebleven bomen Oosterpark ook in gevaar

Bomen die tot hun stam in het water staan. Stop met verdere bomenkap, zegt Stichting Herstel Oosterpark.

In het Oosterpark liggen vaak grote plassen die de bomen kunnen beschadigen. Er zouden te veel bomen gekapt zijn.
In het Oosterpark liggen vaak grote plassen die de bomen kunnen beschadigen. Er zouden te veel bomen gekapt zijn. Foto Stichting Herstel Oosterpark

Het Oosterpark staat er netjes bij. Bijna statig zelfs. Opgeruimde paden; lege bomen. Hier en daar een grote regenplas, maar ach, voor de nietsvermoedende voorbijganger is er niets aan het handje. Fase één en twee van de opknapbeurt lijkt met vlag en wimpel geslaagd.

Maar niets is minder waar, zegt Stichting Herstel Oosterpark. Als het even heeft geregend, staat het hele park vol met grote plassen. Het park is te stenig waardoor het water niet goed wegloopt; de conditie van de bodem is slechter dan voor de verbouwing en door de wateroverlast raken de overgebleven bomen beschadigd. Van hun bevindingen maakten ze een rapport dat ze woensdagochtend aan wethouder Abdeluheb Choho (Openbare ruimte en Groen, D66) en de rest van de gemeenteraad overhandigden.

„De werkzaamheden moeten per direct worden stopgezet”, zegt Ernst Sonneveldt, voorzitter van Stichting Herstel Oosterpark. „Ze mogen absoluut niet nog meer bomen kappen in de laatste twee fases, dan ontstaat er nog meer wateroverlast. We dienen een kort geding in: er is haast bij. Als de wortels gaan groeien in april, kunnen de bomen sterven.” Afgelopen december begon wethouder Choho een onderzoek naar de grote plassen. De resultaten en oplossingen worden begin maart verwacht. Maar dat is te laat, zegt Sonneveldt.

De stichting – wiens leden al sinds het begin van de gemeenteplannen voor het Oosterpark fel actie voerden tegen het kappen van een groot aantal bomen – heeft naar meerdere zaken onderzoek gedaan. Een groot deel daarvan staat beschreven in het rapport. Zo staat er bijvoorbeeld dat de gemeente van tevoren had kunnen weten dat het kappen van 450 bomen te veel was. Een boom zuigt namelijk drie- tot vierhonderd liter water per dag op. Zonder bomen loopt het water niet weg.

Naast de bevindingen in het rapport, onderzoekt de stichting momenteel nog meer zaken. „We vermoeden dat de hotels die in de leegstaande panden komen geen screeningtest [naar een crimineel verleden] hebben hoeven doen”, vertelt Sonneveldt.” De stichting vat samen: „Schande boven schande”, in project Verdubbeling Oosterpark.

De woordvoerder van stadsdeel Oost zegt dat in alle oude parken in de stad wateroverlast een probleem is en dat de aangelegde drainage grotendeels goed werkt. Voor langetermijnoplossingen wachten ze het onderzoek van Choho af, maar intussen hebben ze al maatregelen genomen. „Zo zijn er pompen geplaatst die overtollig water afvoeren”, vertelt de woordvoerder. „Daarnaast zijn er extra gleuven gegraven en drains geplaatst om water af te voeren naar de vijver. Bij een monumentale boom is de dikke laag bladeren op de grond weggehaald en vervangen door meer doorlatend materiaal.”

En dat alles handmatig uitgevoerd. Want behalve de stichting wil ook het stadsdeel geen stervende bomen. Misschien toch eens bellen met wie de regen regelt.

    • Daan Borrel