OM verwacht snel bewijs te hebben rond MH17

Het gaat om strafrechtelijk bewijs rond de plek van lancering en het soort raket dat werd gebruikt.

Cockpit in de reconstructie van het vliegtuig tijdens de presentatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vorig jaar.
Cockpit in de reconstructie van het vliegtuig tijdens de presentatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vorig jaar. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het Openbaar Ministerie verwacht binnen enkele maanden strafrechtelijk bewijs te hebben rond het neerhalen van vlucht MH17. Het zou gaan om informatie over het soort Boek-raket dat werd gebruikt en de locatie waarvan de raket is gelanceerd. Dat schrijft het OM in een persbericht.

Het OM zegt het bewijs vóór de tweede helft van dit jaar te kunnen leveren. In diezelfde periode verwacht het OM meer te kunnen zeggen over mogelijke daders. Er worden geen beloftes gedaan over op welk termijn het lukt hun precieze betrokkenheid, identiteit en huidige verblijfplaats vast te stellen.

Al bekend was dat er deze zomer een update zou komen rond MH17. Nadere toelichting over de verwachtingen van het OM volgt begin maart.

Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door het Joint Investigation Team (JIT). Daarin werken Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne samen.

Rechtszaak over geheime documenten

In het najaar hebben de NOS, RTL en de Volkskrant zogenoemde Wob-verzoeken ingediend. Ze willen meer helderheid over de besluitvorming rond de ministeriële respons op de MH17-ramp. De media kregen documenten toegestuurd, maar grote delen daarvan waren ‘weggelakt’. Daarom is er een rechtszaak aangespannen tegen de overheid. Over vijf weken doet de rechter daarover uitspraak.

Overheidsdocumenten kunnen worden opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In dit geval gaat het om notulen, e-mails, powerpointpresentaties en actieplannen.