Noor vereeuwigt literaire helden in food art

Christian Kjelstrup keek vreemd op toen tijdens het koken Pessoa hem vanuit het bakvet aanstaarde. De Noor besloot het portret te verfraaien met saus en plaatste een foto op Facebook. Het was een instant succes.

Sommige mensen zien Poetin in een cappuccino, anderen herkennen Sylvester Stallone in een paprika of ze zien de schrijver Fernando Pessoa in een worst. Dat laatste gebeurde Christian Kjelstrup tijdens het koken toen Pessoa hem vanuit het bakvet ineens aanstaarde. De Noor besloot het portret te verfraaien met saus en plaatste een foto op Facebook. Normaal boeit niemand een foto van eten op de sociale media, maar dit was een instant succes. En het smaakte naar meer.

Kjelstrup, in het dagelijks leven redacteur bij een uitgeverij, heeft het gepresteerd om een kookboek te maken waarin honderd schrijvers zijn vereeuwigd als food art. Uroens Kokebok heet het in het Noors. Voor ons: The Cookbook of Disquiet, wat weer een referentie is aan Pessoa’s The Book of Disquiet. Daar heeft Kjelstrup sowieso een bijzondere band mee; een paar jaar geleden opende hij een boekenwinkel waar hij maar één titel verkocht. Juist ja, van Pessoa. Het geintje duurde een week.

Het boek met de honderd eetbare portretten is rijk aan inventieve gerechten en, heel eerlijk, ook aan flauwe woordspelingen. Op Instagram heeft de Noor een kleine selectie geplaatst:

Fjodor Pestojevskij / Fyodor Pestoevsky #russian #writer

Een foto die is geplaatst door Christian Kjelstrup (@uroens_kokebok) op

Margaret Spinachwood, or in Norwegian: Margaret Spinatwood. Come see her at Lillehammer Literature Festival 26—31/5

Een foto die is geplaatst door Christian Kjelstrup (@uroens_kokebok) op

Alexander Solzhepizzyn #russian #writer #pizza #fredag

Een foto die is geplaatst door Christian Kjelstrup (@uroens_kokebok) op

The Danish writer H.C. Coriandersen

Een foto die is geplaatst door Christian Kjelstrup (@uroens_kokebok) op

Of zijn landgenoot Knausgard het als Sausgard heeft gered, is vooralsnog onbekend. Meer bij The Guardian.

    • Philippus Zandstra