Nieuw EU-overleg over migratie gepland met Turkije

Er zijn meer dan twee miljoen vluchtelingen op Turkse bodem, de meeste van hen zijn Syriërs.

Vluchtelingen komen aan op Lesbos na een overtocht vanuit Turkije.
Vluchtelingen komen aan op Lesbos na een overtocht vanuit Turkije. AFP / Aris Messins

Er is begin maart een nieuwe EU-top gepland met de Turkse overheid over de migratieproblematiek. Dat maakte de Europese president Donald Tusk vrijdagochtend bekend.

Ingewijden melden aan persbureau Reuters dat het overleg in de eerste week van maart wordt gehouden. De Turkse premier Ahmet Davutoğlu had donderdag in Brussel moeten zijn voor een minitop, maar hij zegde af wegens de aanslag in Ankara op woensdag.

Een kerngroep van twaalf EU-landen zou donderdag overleggen om een doorbraak in de vluchtelingencrisis te forceren. Deze landen zijn bereid vluchtelingen rechtstreeks op te nemen uit Turkije, als dat land migranten terugneemt die de oversteek naar Griekenland weten te maken. Deze combinatie van legale migratie en ontmoediging wordt gezien als de laatste poging om vrijreizenzone Schengen te beschermen tegen verder uiteenvallen.

Hekken bouwen

Maandag dreigde een groep Oost-Europese landen met harde maatregelen, zoals de bouw van hekken langs Griekenland, als een gezamenlijke Europese aanpak blijft falen. Door het aanhouden van de vluchtelingenstroom ondernemen steeds meer landen op eigen houtje actie. Oostenrijk gaat een dagelijks maximum instellen van het aantal asielzoekers dat het land in mag. Slovenië wil hetzelfde gaan doen aan de grens met Kroatië, een niet-Schengenland.

Mark Rutte toonde begrip voor deze opstelling: “Oostenrijk is buitengewoon zwaar geraakt door de grote instroom van migranten”. Tusk benadrukte echter dat er volgens hem geen andere oplossing is voor de migratiecrisis, alleen een Europese.

Eigen maatregelen

Er zijn meer dan twee miljoen vluchtelingen op Turkse bodem, de meeste van hen zijn Syriërs. Turkije kan rekenen op zeker 3 miljard euro van de EU om de omstandigheden in vluchtelingenkampen te verbeteren, zodat ze niet de reis naar Europa ondernemen. Naast betere basisvoorzieningen, moeten ze daarvan ook toegang krijgen tot onderwijs, gezondheidszorg en de arbeidsmarkt.

    • Liza van Lonkhuyzen