22 doden bij dubbele aanslag in Kameroen

Twee terroristen bliezen zichzelf op in de noordwestelijke stad Meme, vlakbij de grens met Nigeria.

Een begraafplaats in Noord-Nigeria waar zowel slachtoffers als strijders van Boko Haram liggen begraven.
Een begraafplaats in Noord-Nigeria waar zowel slachtoffers als strijders van Boko Haram liggen begraven. Foto Pius Utomi Ekpei/AFP

Bij een dubbele zelfmoordaanslag op een markt in de noordelijke stad Meme in Kameroen zijn zeker 22 doden gevallen. Ook vielen er meer dan honderd gewonden.

Volgens lokale functionarissen bliezen twee zelfmoordterroristen, die zich hadden vermomd als straatverkopers, zich op, schrijft persbureau Reuters. Meme ligt vlakbij de Kameroense grens met Nigeria, waar de terreurorganisatie Boko Haram actief is. De aanslag is nog niet opgeëist. De verwachting is dat het dodental nog zal stijgen.

Nog eens twee zelfmoordterroristen wilden zichzelf opblazen bij een school in het nabijgelegen plaatsje Tokombere, maar toen ze werden ontdekt bliezen ze zich voortijdig op, zo’n één kilometer van hun doel. Daarbij raakte niemand behalve de terroristen gewond.

Keerzijde

Het noorden van Kameroen wordt de laatste tijd geregeld opgeschrikt door terroristische aanslagen van Boko Haram. Het Kameroense leger vecht samen met Nigeria, Tsjaad, Benin en Niger tegen de terreurorganisatie, die zich heeft gelieerd aan Islamitische Staat (IS). Niet zonder succes: de afgelopen maanden werden honderden jihadstrijders gedood. Maar de strijd heeft ook een keerzijde: sinds Kameroen zich in de strijd heeft gemengd zijn er in dat land zeker duizend doden te betreuren geweest, onder wie veel burgers.

Boko Haram, opgericht in 2002 en sinds 2010 door de VS bestempeld als terroristische organisatie, heeft sinds 2014 meer dan tweeduizend vrouwen en meisjes ontvoerd. Zij worden vervolgens opgeleid door soldaat of zelfmoordterrorist. Sinds de organisatie actief is in Nigeria zijn er meer dan vijftienduizend mensen omgekomen in de strijd tussen jihadisten en soldaten.

    • Sam de Voogt