Nederlandse vrouw in Irak vermoord door echtgenoot

De dood van de 24-jarige Safhinaz Zerrouy uit Drachten is door het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.

Een wapenreparateur in de Koerdische stad Erbil in Noord-Irak. Foto ter illustratie, afgebeelde personen hebben geen relatie met dit nieuwsbericht.
Een wapenreparateur in de Koerdische stad Erbil in Noord-Irak. Foto ter illustratie, afgebeelde personen hebben geen relatie met dit nieuwsbericht. AFP / Safin Hamed

Een Nederlandse vrouw is in Irak op brute wijze vermoord door haar man. Dat meldt de Leeuwarder Courant vrijdag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het nieuws bevestigd.

Het gaat volgens de krant om de 24-jarige Safhinaz Zerrouy uit Drachten. De moeder van vier kinderen zou afgelopen maandag door haar man, de 33-jarige Nederlander Raffi A., zijn doodgeschoten met een kalasjnikov omdat ze terug wilde naar Nederland.

Het drama speelde zich af in Zakho, een stad in het uiterste noorden van Irak:

De moeder van Zerrouy, Dina Meijer, tegenover de krant:

“Hij [Raffi A.] had haar al jaren in zijn macht. Safhinaz was een hele vrolijke, lieve meid. Ik denk dat ze vrijwillig is meegegaan naar Irak, maar nu wilde ze terug. Dat kon haar man niet verteren.”

Dader opgepakt

Na de moord sloeg A. op de vlucht. Hij zou hierbij ook op de Iraakse politie hebben geschoten. Uiteindelijk kon hij door de politie worden gearresteerd.

Hoewel diverse media melden dat het gaat om een Iraakse Koerd, werd dit door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie tegengesproken.

Het ministerie liet weten dat Nederland het onderzoek naar de moord leidt en dat het momenteel pogingen doet de kinderen van de vermoorde vrouw, evenals haar lichaam, naar Nederland te halen.