Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar

Ruim één miljoen mensen waagden de overstap. Per 1 januari vorig jaar waren dat er nog meer dan 1,1 miljoen.

Foto Sander Koning / ANP

Ruim één miljoen Nederlanders zijn met ingang van dit jaar overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat komt overeen met 6,3 procent van de verzekerden, meldt informatiecentrum voor de zorg Vektis vrijdag in definitieve cijfers. Een jaar eerder kwam het overstappercentage nog uit op 6,8 procent.

Het definitieve aantal overstappers blijft ook achter bij de verwachtingen die Vektis begin dit jaar uitsprak. Het centrum ging er toen nog uit vanuit dat 1,2 miljoen mensen de overstap naar een andere verzekeraar zouden wagen. In dat geval zou het overstappercentage zijn uitgekomen op 7,0 procent.

Een verklaring voor de daling kan Vektis niet geven: het centrum houdt louter de cijfers bij. Vergelijkingssite Zorgkiezer wees begin dit jaar al op de beperkte stijging van de premies. Daardoor zouden verzekerden het de moeite niet vinden om over te stappen. Brancheverzekering Zorgverzekeraars Nederland was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

‘Een jungle aan polissen’

Volgens onze economie- en zorgredacteur Jeroen Wester speelt ook de ondoorzichtigheid van het aanbod een rol:

“Het is een enorme jungle, met allemaal polissen. Daardoor is het voor verzekerden heel moeilijk kiezen. En bovendien zitten heel veel mensen via hun werk bij een polis, dus die blijven gewoon bij hun verzekeraar.”

Dat polissen amper van elkaar verschillen was ook een punt van kritiek van de Autoriteit Consument en Markt. Die concludeerde woensdag namelijk dat consumenten moeilijk een afgewogen keuze kunnen maken, omdat zorgverzekeraars zich te weinig onderscheiden. De toezichthouder wil nu dat verzekeraars meer met elkaar gaan concurreren.

Overstappen van zorgverzekeraar kan één keer per jaar, per 1 januari. Verzekerden moeten dan uiterlijk op 31 december hun polis opzeggen. Ze hebben dan tot 1 februari de tijd om zich aan te sluiten bij een andere verzekeraar. Het is in Nederland verplicht een zorgverzekering te hebben.

    • Joost Pijpker