Kreeftrestaurant aanwinst voor Bos en Lommer

None
Foto Maurice Boyer

Best gewaagd om in Bos en Lommer een restaurant met kreeft, oesters en champagne te beginnen. Bos & Lobster is een van die nieuwe restaurants die zich richten op één item, dus na de worst, hamburgers en gegrilde kippen zijn nu de kreeften aan de beurt. De zaak, die begin december opende, serveert ze op verschillende manieren: gekookt, gegratineerd en van de barbecue. Gelukkig heeft het daarnaast ook andere schaal- en schelpdieren, van de Big Green Egg [barbecue] of koud, fruits de mer dus (waarbij ook weer een kreeft besteld kan worden). En voor de hardnekkige carnivoor staat er ook nog een burger op de kaart. Nee, eenkennig zijn ze niet bij Bos & Lobster.

Wij kiezen natuurlijk voor kreeft. Een halve (22,-) van de grill met marktgroenten, friet en mayonaise. En we nemen schaal- en schelpdieren van de bbq (21,-), die zonder bijgerechten komen. Vooraf valt ons oog op een klassieke bisque (9,-) en gerookte forel met biet (9,-). De voorgerechten zijn uitstekend. De forel komt in een ronde glazen schaal die verdacht veel op een vissenkom lijkt, het ziet er prachtig uit. Als de deksel eraf gaat dwarrelt de rook van de bbq naar buiten, de vis heeft een heerlijke rooksmaak gekregen. De mousse van de forel is fijn en behoorlijk uitgesproken van smaak, de verschillende bieten (waaronder de roodgeaderde chioggiabiet) hebben lekker veel bite – dit is waanzinnig lekker. De bisque komt in cappuccino-stijl met wat gedroogd garnalenstrooisel erop en rouille erbij, maar helaas niet met de gebruikelijke croutons, dus vragen we er wat brood bij. De soep is hoog op smaak, zeg maar gewoon zout, maar niet té; het is een lekkere krachtpatser. De rouille is zacht, smeuïg met een beetje zoete smaak, weinig peperig, heel subtiel.

Dan komt het pièce de résistance van de avond: de kreeft! Het ziet er op het bord prachtig uit, maar gaat toch bijna mis, want de kreeft is iets te lang op de barbecue geweest en smaakt daardoor op sommige plekken verbrand. In het midden is ie precies goed en ook de scharen zijn in orde, maar de randen zijn te droog en te zwart. De bijgeleverde groenten zijn heerlijk: knapperige zeekraal, flinterdunne bleekselderij, kleine blokjes gebakken knolselderij en paarse en gele wortel.

Bij het andere gerecht, de schaal- en schelpdieren van de grill, lijkt het wel of die het bbq-rooster nauwelijks geraakt hebben. De kokkels, scheermessen, langoustines en (Hollandse) garnalen zijn behoorlijk zout door de sojasaus, maar de barbecue proeven wij er niet aan af. De friet is lekker, bruin en knapperig, de mayonaise is vanzelfsprekend huisgemaakt en oké.

Bij schaal- en schelpdieren hoort een droge, frisse witte wijn, we kiezen voor een Picpoul de Pinet (fles 25,-) uit de Languedoc. Deze druif krijgt door de nabijheid van zee veel ziltigs mee, wat dan weer naadloos past bij schaal- en schelpdieren, lekker! En we sluiten de avond af met koffie, thee en een lekker stuk cheesecake met meringue, passievruchten en slagroomijs (8,-).

Inmiddels hebben we onze sjaal omgeslagen, de klimaatbeheersing in de zaak laat wat te wensen over. Als de deur opengaat, komt er een enorme stroom koude lucht de zaak binnen die zeker de helft van de gasten doet blauwbekken. En de deur gaat vaak open, héél vaak, want het aanwezige grote, uitbundige gezelschap staat graag even op de stoep een sigaretje te roken. De uitbater moet nog maar eens flink nadenken over een oplossing voor dit euvel, dit is voor de andere gasten niet prettig. Daar staat tegenover dat de sfeer binnen goed is, de inrichting modern, prettig, no nonsense en de bediening erg vriendelijk en servicegericht. Bos & Lobster is een aanwinst voor een stadsdeel dat nog wel een goed restaurant kon gebruiken.

    • Petra Possel