Koerdische groepering TAK eist aanslag Ankara op

Volgens de Turkse regering zat de Koerdische YPG achter de aanslag, maar nu eist een andere groepering de bomaanslag op.

Slachtoffers van de aanslag werden vrijdag begraven.
Slachtoffers van de aanslag werden vrijdag begraven. Foto: AP Photo

Een Koerdische groepering heeft de aanslag in Ankara opgeëist waarbij woensdagavond 28 mensen werden gedood. De TAK (Koerdische Vrijheidsvalken) zegt in een op internet verschenen verklaring dat de aanslag de “fascistische Turkse staat in het hart heeft geraakt”. Met name de operaties van het Turkse leger rondom de stad Cirze kunnen rekenen op veel kritiek. De beweging zegt nieuwe aanslagen in Turkije voor te bereiden en roept toeristen op om het land te mijden.

De TAK was vroeger gelieerd aan de PKK, de verboden Koerdische partij die streeft naar autonomie in het zuidoosten van Turkije, maar de banden tussen die organisaties zijn verbroken. De PKK en de TAK worden door de VS en Turkije gezien als terroristische organisaties.

De TAK claimde in december een mortieraanval op een vliegveld bij Istanbul. Bij die aanslag kwam een schoonmaker om het leven.

Turkije: YPG achter aanslag

Als inderdaad de TAK achter de aanslag zit, is dat pijnlijk voor de Turkse regering. Premier Davutoglu wees de ochtend na de aanslag namelijk naar de in Syrië actieve militie YPG, die met hulp van de PKK de aanval zou hebben uitgevoerd. Ankara meende zelfs te weten wie de dader was: een 24-jarige man uit de Noord-Syrische regio Hasakah. De TAK zegt echter dat het om een 26-jarige man gaat uit de oostelijke stad Van, in Turkije.

De YPG wordt sinds zaterdag door het Turkse leger bestookt in Noord-Syrië omdat het teveel invloed in de regio zou krijgen. Ook zou de groepering separatistische sentimenten in Turkije aanwakkeren. De YPG wordt echter door zowel de Amerikanen als de Russen gesteund en geldt als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat. De beweging heeft tot nu toe iedere betrokkenheid ontkend.

VS: geen wapens naar YPG

Na de aanslag had Turkije veel kritiek op de steun die de VS aan de YPG geven. Volgens president Erdogan gebruikte de YPG wapens die geleverd zijn door de Amerikanen, maar dat werd vrijdag door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkend. Ook is er geen sprake van dat de YPG Amerikaanse wapens aan de PKK levert, aldus een woordvoerder tegenover Reuters.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen