Van der Steur: alcoholslot in auto’s is definitief van de baan

Het alcoholslot in auto’s is definitief van de baan. De maatregel zal niet meer worden opgelegd, zo heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) de Kamer donderdag gemeld. Het alcoholslot wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. Als hij te veel heeft gedronken, start de auto niet. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen legde in het verleden zo’n startonderbreker op aan mensen die waren veroordeeld na rijden met veel drank op. Dit viel onder het bestuursrecht en de veroordeelde kon daarvoor op vrijwillige basis kiezen. De Hoge Raad en de Raad van State staken er vorig jaar een stokje voor. Het kabinet onderzocht of de rechter een alcoholslot kan opleggen, maar dat zal niet zo snel gebeuren, is de verwachting. Volgens Van der Steur betekent het eind van het alcoholslot dat eerder een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt opgelegd. (ANP)