Joris van den Oetelaar (32): ‘Wilders moet niet alles in zijn eentje beslissen’

Foto David van Dam

We praten bij met vier PVV-stemmers van het eerste uur die NRC al jaren volgt. Hoe keken zij toen tegen de partij aan en zouden ze nu weer op Wilders stemmen?

Joris van den Oetelaar (32), Schijndel
Zei in 2009: „Ik ben voor een immigratiestop. En dan de rotte appels uit de mand pikken.”

De Brabantse ondernemer Joris van den Oetelaar is vorig jaar lid geworden van VoorNederland (VNL), de partij van PVV-afvalligen Bontes en Van Klaveren. „Ik ben het vrijwel altijd eens met Geert Wilders, maar het PVV-partijprogramma is toch te links.” Toch is hij blij met de voorsprong van de PVV in de peilingen. „Als je de PVV rechts maakt, verlies je misschien weer vijftien zetels.” En dat moet niet, want het belangrijkste is dat er iets tegen de immigratie wordt gedaan. „Zolang dat niet gebeurt denk ik dat het land alleen maar verder richting afgrond gaat – heel West-Europa.”

Zijn werk is internationaler geworden. Met zijn zus zette hij tien jaar geleden de handels- en pensionstal van hun vader voort na diens plotselinge dood. Daarnaast is hij nu directeur van een paardenstamboek in Groot-Brittannië, samen met zijn oom. Zijn stallen in Schijndel verhuurt hij aan iemand die in paarden handelt met Iran. „Iran is niet zo slecht als iedereen denkt. Dat zijn sjiieten. Die blazen zichzelf niet op.”

Hij heeft drie zoontjes en wil „dat ze het minimaal zo goed krijgen als ik”. Dat ziet hij somber in. „Er was al een kloof, het mengde al niet, maar de mensen die nu binnenkomen staan zó ver van ons af, dat komt niet goed.” Hij volgt de politiek, ook de internationale, en denkt dat het Westen schuld draagt aan de oorlog in Syrië. „Ik vind ook dat het Westen moet helpen. Maar niet hier.” Het grootste gevaar: de islamisering. „We worden gekoloniseerd. De rest – of ik 1.000 of 2.000 belasting betaal, 100 mag rijden of 130 – is niet meer relevant als hier straks de sharia gehandhaafd wordt. Dat duurt geen vijftig jaar meer als het zo doorgaat.”

Grenzen dicht dus, maar selectief. „Ik ben voor open grenzen binnen de EU. Er zal bij Griekenland iets moeten gebeuren. De buitengrenzen horen dicht te zijn. ”

Wat de PVV betreft, die zou zich eindelijk eens moeten openstellen voor leden. „Wilders heeft ook niet het eeuwige leven. En hij doet soms domme dingen – nee niet dom: ondiplomatiek. ‘Minder minder minder’ – mensen van je eigen partij lopen weg, wat schiet je daarmee op. Pas zei hij: ik wil best met de VVD regeren maar niet met Rutte. Dat mag hij niet in zijn eentje beslissen, vind ik. Hij spreekt nu wel voor twee, drie miljoen mensen.” Hij gelooft niet dat er een opstand uitbreekt als Wilders bij de volgende verkiezingen een grote meerderheid haalt maar toch niet mag regeren. „Ik zou het niet leuk vinden maar dat is democratie, weinig aan te doen.”

    • Joke Mat
    • Wubby Luyendijk