Jorien ter Mors niet naar WK shorttrack

De kersverse wereldkampioene op de langebaan had niet aan alle selectiecriteria voldaan, en kreeg geen aanwijsplek.

Jorien ter Mors in actie op de shorttrackbaan tijdens de winterspelen in Sotsji.
Jorien ter Mors in actie op de shorttrackbaan tijdens de winterspelen in Sotsji. Foto Robin Utrecht/ANP

Jorien ter Mors zal niet haar opwachting maken bij het WK shorttrack dat van 11 tot 13 maart wordt gehouden het Zuid-Koreaanse Seoul. De KNSB vergaf de twee startplekken voor Nederlandse vrouwen aan Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof.

Ter Mors, de kersverse wereldkampioen op de 1.000 en 1.500 meter langebaanschaatsen, had door haar afwisselende programma van shorttracken en schaatsen niet aan alle selectiecriteria voldaan, maar hoopte desalniettemin op een aanwijsplek. Die kreeg ze alleen voor de aflossingsploeg, maar daarvoor heeft Ter Mors nu bedankt. Ze zal in plaats van het WK de wereldbekerfinale op de langebaan in Heerenveen schaatsen.

Ter Mors zei in een reactie op Schaatsen.nl het besluit van de licentiecommissie “heel jammer te vinden”. “Ik had heel graag drie WK’s gereden”, zei ze, daarmee doelend op de al verreden WK afstanden en het WK sprint waaraan ze nog mee zal doen. Technisch directeur Arie Koops van de KNSB zei in een reactie dat Nederland met Schulting en Van Kerkhof “twee andere kandidaten van hoog niveau heeft, die wél aan de eisen hebben voldaan”.

Ook Sjinkie Knegt is er niet bij

Ter Mors had zich kunnen plaatsen op het EK shorttrack, maar viel in de afsluitende superfinale. Toen Ter Mors zich in januari voor de vijfde keer in haar carrière kroonde tot Nederlands kampioen shorttrack, zei ze nog dat ze “alles had gedaan wat ze kon“. Naast de twee vrouwen die zijn aangewezen voor de individuele nummers reizen ook Lara van Ruijven en Rianne de Vries mee voor de relay.

Bij de mannen zijn Freek van der Wart, Dennis Visser en Itzhak de Laat aangewezen. Sjinkie Knegt kan zijn wereldtitel niet verdedigen nadat hij vorige week hard ten val kwam. Daarbij brak hij drie ribben en liep hij een scheurtje in zijn lever op. Adwin Snellink en Mark Prinsen sluiten aan voor de aflossingsploeg.

    • Sam de Voogt