Nederlandse punkrockband John Coffey maakt vluchtelingenclip

Modder en vuilnis – overal. In een vluchtelingenkamp in Duinkerken zijn de omstandigheden bar en boos. Verzakte tenten, wanhopige, koukleumende bewoners die dringend medische zorg nodig hebben.

In de nieuwe muziekvideo No House For Thee van de Nederlandse punkrockband John Coffey komt de realiteit snoeihard binnen. Beelden uit het vluchtelingenkamp, geschoten door de hulporganisatie WarmteKaravaan, zijn gecombineerd met opnames van de groep met Syrische vluchtelingen die songteksten ophouden. Nog meer dan anders lijkt rocker David Achter De Molen zich in dit nummer de longen uit zijn lijf te schreeuwen: „Stay far way. There is no house for thee”. En in het refrein: „The minute you run to change, we will hunt you down!”

De vijf leden van John Coffey, de band die vorig jaar overal in het nieuws was toen de zanger op Pinkpop spontaan een biertje uit de lucht plukte, willen met No House For Thee een „menselijk geluid” laten horen in de vluchtelingencrisis. Aanvankelijk een anti-geluid, vanuit het perspectief van een badgast aan de Middellandse Zee, wiens vakantie wordt verstoord door een aanspoelend lichaam. „Laat me met rust, denkt hij eerst”, legt gitarist Alfred van Luttikhuizen uit. „Later komt het besef dat hij een misdaad begaat door zijn ogen te sluiten.”

De band schreef uit „grote verontwaardiging” refreinen in mineur over hoe vluchtelingen verdrinken. Hoe onmenselijk sommige reacties zijn. Op weg naar optredens in Engeland passeert de band de kampen in Noord-Frankrijk vaak .Ze zagen „eerst een paar tenten. Nu kilometers kamp, de situatie werd steeds schrijnender.” De bandleden snappen hoe complex het probleem is, aldus Van Luttikhuizen. „Maar dit is een oproep tot medemenselijkheid.”