Band maakt clip met vluchtelingen

Modder en vuilnis – overal. In een vluchtelingenkamp in Duinkerken zijn de omstandigheden bar en boos. Dat is te zien in de nieuwe muziekvideo No House For Thee van de Nederlandse punkrockband John Coffey. Beelden uit het vluchtelingenkamp, geschoten door de hulporganisatie WarmteKaravaan, zijn gecombineerd met opnames van de groep met Syrische vluchtelingen die songteksten ophouden. Rocker David Achter De Molen schreeuwt: „Stay far way. There is no house for thee”. En in het refrein: „The minute you run to change, we will hunt you down!”

De vijf leden van John Coffey, de band die vorig jaar overal in het nieuws was toen de zanger op Pinkpop spontaan een biertje uit de lucht plukte, willen met No House For Thee een „menselijk geluid” laten horen in de vluchtelingencrisis. Aanvankelijk een anti-geluid, vanuit het perspectief van een badgast aan de Middellandse Zee, wiens vakantie wordt verstoord door een aanspoelend lichaam. „Laat me met rust, denkt hij eerst”, zegt gitarist Alfred van Luttikhuizen. „Later komt het besef dat hij een misdaad begaat door zijn ogen te sluiten.”

De band schreef uit „grote verontwaardiging” refreinen in mineur over hoe vluchtelingen verdrinken. Op weg naar optredens in het Verenigd Koninkrijk kwamen ze vaak langs de kampen in Noord-Frankrijk. Ze zagen „eerst een paar tenten. Nu kilometers kamp, de situatie werd steeds schrijnender.” De band snapt hoe complex het probleem is, zegt Van Luttikhuizen. „Maar dit is een oproep tot medemenselijkheid.” (NRC)