Jack Poelman (54): ‘Wij leveren de minister-president’

Foto: David van Dam

We praten bij met vier PVV-stemmers van het eerste uur die NRC al jaren volgt. Hoe keken zij toen tegen de partij aan en zouden ze nu weer op Wilders stemmen?

Jack Poelman (54), Moordrecht
Zei in 2009: „De regering moet de veiligheid in dit land garanderen. Dat gebeurt nu niet. De rechtstaat is een kromstaat geworden.”

Vrachtwagenchauffeur Jack Poelman woont antikraak in Moordrecht. Op een kamer van vier bij vier, in een uitgewoond bejaardentehuis, tussen een bed, computer en Senseoapparaat. De gemeente kon hem niet aan een woning helpen toen het uitging met zijn vriendin. Een jaar later nog steeds niet.

De beleidsmevrouw wees hem de deur, vertelt hij. „Je kunt kiezen, zei ze. Of in je auto slapen of je aanmelden bij het Leger des Heils.” Poelman hapt naar adem. „Ze willen dat je in je auto slaapt met je pacemaker en zes medicijnen. Ik ben hier geboren en getogen. What the fuck is er aan de hand met dit land dat je de eigen mensen zo mishandelt?”

Begrijp de PVV-aanhanger van het eerste uur niet verkeerd. Hij werkt zich al veertig jaar „met plezier te pletter” en geeft om zijn kinderen, niet om bezit. „Maar in het land van Rutte is de verzorgingsstaat een illusie. Zeker nu Nederland ongecontroleerd volloopt met gelukszoekers. Het is tijd dat Geert Wilders de leiding krijgt. Die stopt met de euro, gooit de grenzen dicht en stuurt economische migranten dezelfde dag nog ons land uit.”

Allemaal achter Wilders

Anders dan zeven jaar geleden hoeft Poelman zijn vrienden niet meer te overtuigen van de PVV. „Ze staan nu allemaal achter Wilders. Doodsbenauwd voor wat er komen gaat.” Zo is hij vrachtwagenchauffeur in vaste dienst. Maar hoe lang nog? „Als een Somaliër met rijbewijs-C voor de helft van mijn salaris wil werken, sturen ze deze dure jongen de laan uit.” Dat gebeurde ook bij de jongens van de post. „Dat is een groot gevaar.”

Sowieso was zijn werkgever niet gecharmeerd van zijn PVV-sympathie. „Twee directeuren probeerden me te ontslaan. Ze vonden me ‘racistisch’. Hoezo? Ik ben tegen religie, tegen islam – niet tegen moslims. Ze mogen de straat en het land nooit overnemen. Voor je het weet wordt de sharia hier ingevoerd.”

De vraag is of Geert Wilders een antwoord heeft als hij moet samenwerken met andere partijen. Poelman weet zeker van wel. „De PVV wordt de grootste. Wij leveren de minister-president en die bepaalt wat er gebeurt.” En als de andere partijen niet mee willen regeren? Komt er dan „een revolte” zoals de PVV-leider voorspelde? „Ben jij van de linkse pers of zo? Geert koos een beladen woord. Ik ben tegen geweld, en mij zie je niet demonstreren. In onze democratie, is mijn overtuiging, zal de wil van het volk zegevieren.”

    • Joke Mat
    • Wubby Luyendijk