Longreads

Het leven in de eerste Amerikaanse gameverslavingskliniek

GQ Magazine publiceerde een longread over de plek waar onverzorgde, vermoeide gamejunkies langzaam veranderen in zelfverzekerde mannen.

Sommigen beschouwen hun spel als een baan, zo beschrijft GQ.
Sommigen beschouwen hun spel als een baan, zo beschrijft GQ. Pixaby

De Amerikaanse Callum speelde twintig uur World of Warcraft per dag. ‘s Nachts ging hij in het geheim naar kantoor, om daar door te gamen. Als de zon opkwam, reed hij naar huis en pakte twee uur slaap. Daarna begon zijn dag weer, die bestond uit stiekem op kantoor virtueel strijden tegen druïdes en dode ridders.

GQ Magazine publiceerde een longread over de ReSTART in Seattle, de eerste Amerikaanse verslavingskliniek die puur gericht is op gameverslavingen. Callum is een van de mannen en een enkele vrouw die daar behandeld worden. Vaak lieten de voormalige gamers vrienden en familie vallen om 20 uur per dag te kunnen spelen.

Zevende wereldwijd

Voor Callum was het als topsport. Hij had een dagelijks schema en als hij niet speelde, was hij wel zijn vijanden aan het bestuderen. Op enig moment was hij zevende in de wereldwijde ranglijst van World of Warcraft, een spel met ruim zeven miljoen gebruikers. Maar er was offline niemand meer over om zijn behaalde toptienplek mee te vieren.

Twitter avatar GQMagazine GQ Magazine Inside the country’s first video game rehab https://t.co/b6mf9x9qyR https://t.co/rgSe6L0i4W

Na een interventie van familie ging Callum naar ReSTART. Deze kliniek opende in de zomer van 2009 en heeft sindsdien zo’n tweehonderd mensen behandeld. Gamers verblijven meestal tussen de 45 en 90 dagen in de kliniek en betalen 26.000 dollar.

Lange dagen

Allerhande vaardigheden moeten ze opnieuw leren, soms simpele dingen als koken, sociaal doen of een hele dag vullen. De auteur beschrijft hoe vermoeide gamejunkies met vettig haar langzaam veranderen in zelfverzekerde mannen.

    • Liza van Lonkhuyzen