Voor het eerst in bijna 90 jaar zal een Amerikaans staatshoofd Cuba bezoeken

Voor het eerst sinds 1928 zal een Amerikaans staatshoofd Cuba bezoeken. Na een eerdere, voorlopige aankondiging werd donderdag bekend dat president Barack Obama op 21 maart Cuba zal bezoeken, als onderdeel van een langere reis in Latijns-Amerika. De aankondiging komt kort na het nieuws dat Cuba en de VS commerciële vluchten tussen de twee landen zullen herstellen. Daartoe tekenden de landen woensdag een overeenkomst.

Obama en de Cubaanse leider Raúl Castro troffen elkaar voor het eerst in het openbaar bij de herdenkingsplechtigheid voor Nelson Mandela in december 2013. Een jaar later kondigden ze aan dat de VS en Cuba na vijf decennia opnieuw betrekkingen zouden aanknopen. Toch gaat het herstel van de betrekkingen langzaam. Met Obama’s bezoek komt nog altijd geen eind aan het in Cuba gehate handelsembargo, van kracht sinds 1962. Daarover beslist het Amerikaanse Congres. Het bezoek van Obama kan worden gezien als een poging het Congres extra onder druk te zetten in deze kwestie. In de VS is op de aankondiging met scherpe kritiek gereageerd door Cubaanse migranten, onder wie de Republikeinse presidentskandidaten Marco Rubio en Ted Cruz. Rubio zei dat hij zelf Cuba nooit zou bezoeken „zolang het land niet vrij was”. Cruz zei dat Obama met een bezoek een „verdediger” zou worden van het regime in Cuba. (NRC)